Partijen staan niet bepaald op één lijn in het "Rijk van de Vrijheid"

Het is ons beloofd geweest: het “Rijk van de Vrijheid”, wanneer de vaccinatiegraad voldoende hoog zou zijn. Officieel zouden we in dat Rijk moeten beland zijn, maar we leven toch nog altijd met een aantal beperkingen en verplichtingen. En intussen is de “ploeg van 11 miljoen” ook al opgedeeld: zo blijft de mondmaskerplicht bestaan in Brussel en wellicht ook in Wallonië, dankzij het systeem van een “federale sokkel”. Een systeem dat de gewesten voor het eerst de mogelijkheid biedt om eigen beleid toe te passen. 

Eigenlijk bouwt de “federale sokkel” het systeem af dat nu al meer dan anderhalf jaar wordt toegepast en waar - voor de veiligheid - de bevoegdheidsketting loopt van de minister van Binnenlandse Zaken via de gouverneur en, op het laagste niveau, naar de burgemeester. U merkt het: er komt geen gewest aan te pas. Vandaar dat die federale sokkel, waarbij de gewesten dus wel een rol kunnen spelen, vooral in goede aarde valt bij de N-VA.

Europees parlementslid Geert Bourgeois vond het vrijdagavond een perfect voorbeeld van hoe alle beleid in ons land zou moeten zijn: je beloont het ene gewest omdat daar het gedrag anders is dan in de andere gewesten.

Regionale verschillen passen perfect in het kraam van de N-VA

Die regionale verschillen duidelijk maken, past dus perfect in het kraam van de N-VA, behalve dat de federale minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) de teugels nog stevig in handen houdt. De federale sokkel, die het afschaffen van de mondmaskerplicht toelaat, zo zei minister Vandebroucke gisteren in "De zevende dag" op Eén, is er alléén gekomen omdat Brussel én Wallonië de garantie gaven dat zij die versoepeling níet zouden toepassen.

En bovendien passen niet alle partijen dat principe toe: wanneer het gaat om de overstromingen in Wallonië, wil de PS, zo zegt de staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine, dat de federale overheid 600 miljoen euro in een solidariteitsfonds stort om de schade in het Waalse Gewest te herstellen. Anders dan bij de N-VA, blijft voor de PS de federale overheid belangrijk om de regionale verschillen bij te passen.

Bekijk hier het volledige interview met minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) in "De zevende dag" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

De eensgezindheid bij de federale regering over de aanpak van de coronacrisis, ontbeert ze trouwens bij het andere beleid. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) kwam in "De zevende dag" pleiten voor een stevige begroting (net als de Open VLD) en voor het stopzetten van de coronasteun.

De Franstalige partijen, aan de andere kant, willen dat de coronasteun wordt voortgezet. De PS vindt dat een strenge begroting de prille groei zal fnuiken en de MR is het niet eens met enkele concrete voorstellen in de begrotingsdiscussie, zoals het afschaffen van fiscale voordelen voor een tweede woning of het afschaffen van het voordelige sociale zekerheidstarief voor sporters.

Bekijk hier een scherpe minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) in "De Zevende Dag" over MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez:

Videospeler inladen...

De profileringsdrang na een peiling

Die begrotingsdiscussie wordt een hele kluif voor de federale regering. Vooral ook omdat een nieuwe peiling van HLN, VTM, RTL en Le Soir aantoont dat in Wallonië de PS zwaar verliest. Bovendien volgen de MR en de PTB op nauwelijks enkele punten. Het klassieke gevolg van zo’n peiling, waarbij een leidinggevende partij op verlies staat, is dat die partij zich de komende maanden nog meer zal willen profileren.

En een partij die zich profileert, botst meestal met andere partijen, vooral in een regering waarbij voorzitters (en soms ook regeringsleden) zich constant profileren. Zeker wanneer twee politiek gevoelige dossiers klaarliggen voor de regering: de begroting én de kernuitstap, een dossier dat met de stijgende gasprijzen met de dag explosiever wordt. 

Herbeluister hier ook Ivan De Vadder over de beperkingen in het "Rijk der Vrijheid" (uit "De ochtend"):

Meest gelezen