radio 2

Bedrijf uit Kontich heeft nog miljoenen mondmaskers in stock: "We verkopen er nu al minder"

BruMed, een bedrijf voor medisch beschermingsmateriaal uit Kontich, merkt dat er nu al minder mondmaskers gekocht worden. Vorige week vrijdag besliste het overlegcomité om op veel plaatsen het mondmasker niet meer te verplichten. "We hebben er nog miljoenen in onze stock liggen", vertelt Louis Cnudde op Radio 2 Antwerpen.

Vanaf 1 oktober verdwijnt de mondmaskerplicht in winkels en in de horeca. Op het openbaar vervoer, in de treinstations, de luchthavens en de zorginstellingen blijven mondmaskers wél verplicht. Dat geldt ook voor grote evenementen van meer dan 500 mensen binnen en voor medische en niet-medische contactberoepen. Dat is beslist op het laatste overlegcomité.

Dat is slecht nieuws voor bedrijven die volop hebben ingezet op het produceren en verdelen van die mondmaskers. BruMed uit Kontich is zo'n bedrijf. "Bij het begin van de coronacrisis hebben wij een productiefaciliteit opgestart. De bedoeling was om per jaar 100 miljoen mondmaskers te produceren voor de overheid en de zorginstellingen in België. Zo hebben we natuurlijk een hele grote voorraad kunnen aanleggen",  vertelt Cnudde.

De vraag is of het bedrijf die mondmaskers nog verkocht krijgt. "Als de pandemie afneemt, vermindert ook de vraag naar mondmaskers. We merken nu al dat winkels er minder aankopen bij ons omdat de regels rond mondmaskers ook meer en meer versoepelen. We denken wel dat mondmaskers in ziekenhuizen en zorginstellingen nog een tijdje verplicht zullen blijven", klinkt het nog.

Meest gelezen