Yomiuri

België trekt 8 miljoen euro extra uit voor Syrische vluchtelingen in het Midden-Oosten

Ons land maakt 8 miljoen euro extra vrij voor de Syrische  vluchtelingen in het Midden-Oosten. Dat heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir aangekondigd, die momenteel in de regio op missie is. België maakt daarnaast ook een som vrij voor UNRWA, de VN-organisatie voor de Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten.  

Minister Kitir is momenteel op bezoek in Jordanië, waar ze tien jaar na het begin van de Syrische oorlog nagaat hoe hulp wordt verleend aan Syrische vluchtelingen. Ze bracht vandaag een bezoek aan het Zaatari vluchtelingenkamp in Jordanië, een vluchtelingenkamp in de buurt van de grens met Syrië. In het kamp verblijven bijna 80.000 Syrische vluchtelingen. Jordanië vangt in totaal meer dan 650.000 geregistreerde vluchtelingen op. 

Videospeler inladen...

Uiteraard verkeren ook in Syrië zelf nog veel mensen in nood. Een deel van de Belgische donatie gaat daarom naar de vluchtelingen in Syrië, altijd via partnerorganisaties. 

"Na tien jaar zouden we bijna vergeten dat de Syrische crisis één van de ergste humanitaire crisissen van het moment blijft", zegt Kitir. "De helft van de Syrische kinderen heeft niets anders gekend dan oorlog. Door de oorlog hebben 13 miljoen mensen in Syrië hulp nodig. Honger neemt nog steeds toe in verschillende delen van het land."

"Syrië en de regio blijven een prioriteit voor mijn beleid rond humanitaire hulp. Zolang er geen politieke oplossing is, is humanitaire hulp een must. Op basis van de noden in het land, lanceer ik een pakket van 8 miljoen euro aan humanitaire projecten die zullen worden uitgevoerd door humanitaire organisaties in heel Syrië", zegt Kitir. 2,5 miljoen hiervan gaat naar hulp in het noordoosten van Syrië. In dat deel van het land was het de afgelopen jaren erg moeilijk om hulpgoederen te leveren, waardoor de nood er extra hoog is.

Hulp voor Palestijnse vluchtelingen in regio

Minister Kitir maakt daarnaast ook 4,5 miljoen euro vrij voor UNRWA, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten,  bovenop de 7 miljoen euro aan structurele steun vanuit België. 

Concreet gaat het om 3,5 miljoen euro voor onderwijsprojecten en 1 miljoen euro voor dringende financiële bijstand aan vluchtelingen die onder de armoedegrens leven. 

Videospeler inladen...

UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) is opgericht in 1949, naar aanleiding van de massale Palestijnse vluchtelingenstroom die op gang was gekomen na de vorming van de staat Israël. 

De organisatie organiseert opvang, onderwijs, gezondheidszorg en sociale bescherming voor 5,7 miljoen Palestijnse vluchtelingen in Syrië, Libanon, Jordanië, Gaza en op de Westelijke Jordaanoever. Ze is daarvoor nagenoeg volledig afhankelijk van donaties en buitenlandse hulp.

Het agentschap kwam enkele jaren geleden in opspraak naar aanleiding van een onderzoek naar machtsmisbruik, waarna België en veel andere partnerlanden de financiering tijdelijk opschortten. Na een grondige doorlichting en de aanstelling van een nieuwe commissaris-generaal hernam België de steun eind 2019.

Meest gelezen