Foto Bereal

Bewoners Gents vastgoedproject kunnen instappen in coöperatie om huis te verwarmen: "Primeur in Vlaanderen"

In het nieuwe woonproject in het voormalige kasteel Potuit in Sint-Amandsberg kunnen eigenaars via een coöperatie zelf hun warmtenet beheren. Dat voorziet hen van warm water en verwarming. Volgens de projectontwikkelaar gaat het om een duurzame primeur in Vlaanderen. 

Het voormalige kasteel Potuit in Sint-Amandsberg wordt omgevormd tot 27 appartementen, 3 penthouses en 5 kasteelappartementen. Mensen die er gaan wonen kunnen er in een burgercoöperatie stappen dat is voorzien van een eigen warmtenet. Op die manier worden de inwoners medebeheerder van hun eigen warmtevoorziening. Ze hoeven dus geen contract meer te sluiten met een klassieke energieleverancier voor warm water en verwarming. 

Eerste "gasloze" wijk voor en door burgers

De projectontwikkelaar Istoir claimt dat het met dit project het eerste warmtenet opstart in het beheer van burgers. "Dat heeft verschillende voordelen", zegt projectleider Frederik Van Vooren. "In de eerste plaats komt er geen gas meer aan te pas, het systeem is ook volledige CO2-neutraal. Het is dus erg duurzaam en de prijs is ook heel scherp."

Geothermische boringen

Het warmtenet werkt met warmte die uit de bodem wordt gehaald via geothermische boringen tot 150 meter diep. "Via buizen en een stookcentrum in de kelder van het gebouw komt de warmte dan terecht in de huizen. Ze kan onder meer gebruikt worden als vloerverwarming en als het ’s zomers warm is kan het systeem ook zelf hitte opnemen."

Goedkoper?

De projectontwikkelaar maakt zich sterk dat de bewoners niet alleen duurzamer maar ook goedkoper zullen verwarmen. "Het gebeurt in beheer bij Energent, een lokale coöperatie. De bedoeling is dat er een eenmalige aansluitingsprijs wordt betaald en dat er dan een maandelijkse vergoeding is die niet hoger zal liggen dan tarieven bij concurrenten, integendeel."

We doen het nu in een historisch pand, maar het kan in principe overal in Vlaanderen, ook bij nieuwbouw
Frederik Van Vooren van projectontwikkelaar Istoir

Bij het project in Sint-Amandsberg wordt een historisch pand, het kasteel Potuit, omgevormd tot wooneenheden en wordt het warmtenet op een bestaande site ingepland. "Maar het kan evengoed bij nieuwbouw, eigenlijk zo goed als overal in Vlaanderen. Het is dé duurzame manier om in de toekomst woningen te verwarmen."

Meest gelezen