Radio 2

Bloemisten hebben de handen vol door uitgestelde feesten

Heel wat communies, huwelijken en geboortefeesten werden door corona uitgesteld. Nu komt dat weer op gang, merken ook bloemisten. Maar dat heeft zo zijn impact op de boeketten.

Je merkt het misschien zelf aan de uitnodigingen die je in de bus krijgt: huwelijken, communies, geboortefeesten, jubilea,… Nu het ergste van de coronapandemie achter de rug lijkt, hebben we heel wat feesten in te halen. Ook bloemisten hebben daardoor de handen vol. 

20% meer omzet

“Normaal is het nu echt rustig en doen we wat opkuis- en inhaalwerk en voorbereiding voor Kerst en Allerheiligen”, vertelt Mieke Verhoest van bloemenwinkel De Zonnebloem in Gullegem. De opkuis zal nog even moeten wachten, want in tegenstelling tot andere jaren is het nu bijzonder druk. “Ik denk dat we nu toch 20% meer omzet draaien”.

Ook bij bloemen kan je best seizoensgebonden kiezen

Mieke Verhoest, bloemenwinkel De Zonnebloem

Herfstboeketten: grassen, oranjetinten en iets duurder

Terwijl veel feesten normaal in mei plaatsvinden, is het nu al bijna herfst. Dat zorgt natuurlijk voor andere boeketten. “Er komt al eens een grasje bij en een oranje tint”, vertelt Verhoest. “De zomerbloemen zijn er nog, maar ze zijn al wat schaarser waardoor de variatie wat beperkter is”. Toch is er nog heel wat mogelijk volgens Verhoest, die aanraadt om – net als bij groenten en fruit - vooral te kiezen voor lokale seizoensbloemen: “Met lelies, gladiolen, glorioza, lisianthus en gerbera kan je echt nog wel een kleurig en feestelijk boeket maken”.

Omdat er nu minder bloemen zijn dan in de zomer en de vraag hoog ligt, stijgen de prijzen voor een boeket wel. Dat bevestigt ook een groothandel in Wevelgem. "Witte rozen kosten nu zo'n 2,50 euro in de winkel, terwijl dat normaal gezien 1,50 euro is. Er is vooral veel vraag naar witte rozen en hortensia voor bruidsboeketten en communies, terwijl er minder aanbod is. Ook door het slechte weer is er sowieso minder aanbod, zo kom je natuurlijk meteen aan een hogere prijs voor een boeket."  

Meest gelezen