Videospeler inladen...

Expert over uithaal premier De Croo naar niet-gevaccineerden: "Dingen op scherp gesteld, maar niet gestigmatiseerd"

Was het een goed idee van premier Alexander De Croo om de niet-gevaccineerde mensen met de vinger te wijzen tijdens de persconferentie na het Overlegcomité afgelopen vrijdag? "Het is een duidelijk voorbeeld van polarisatie tussen een groep gevaccineerden en niet-gevaccineerden, maar de niet-gevaccineerden zijn niet gestigmatiseerd of gedehumaniseerd", analyseert expert Christophe Busch in "De afspraak".

Afgelopen vrijdag was premier Alexander De Croo (Open VLD) bijzonder scherp voor de mensen die zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus. "Deze epidemie is een epidemie van niet-gevaccineerden aan het worden", zei hij op de persconferentie na het Overlegcomité. "Niemand heeft het recht om anderen in gevaar te brengen."

De premier verwees vooral naar Brussel, waar de lage vaccinatiegraad "onaanvaardbaar en onhoudbaar is".

"Wie zich niet laat vaccineren, is medeverantwoordelijk voor het feit dat op sommige plekken strengere maatregelen blijven", zei premier De Croo vrijdag op de persconferentie na het Overlegcomité:

Videospeler inladen...

Over de strenge woorden van de premier is snel heel wat commotie ontstaan. Heeft De Croo de mensen tegen elkaar opgezet? Voedt hij met zijn uitspraak de onrust en de vijandigheid tussen de burgers?

Volgens Christophe Busch, de voormalige directeur van Kazerne Dossin en expert in polarisatie, heeft de premier heel duidelijk gepolariseerd.

"Je kan soms heel constructief polariseren, want wat je eigenlijk doet is de dingen op scherp stellen. Je gaat bepaalde maatschappelijke problemen op scherp stellen en soms zijn daar groepen aan verbonden. Hier gaat het om gevaccineerden en niet-gevaccineerden. Maatschappelijke veranderingen vereisen soms zo een aanpak", zegt Busch.

Volgens Busch toont dit aan dat het probleem erg prangend is. "Je moet er heel omzichtig mee omgaan. Je gaat met heel goede bedoelingen een heel complexe zaak op scherp stellen. Je doet dat via een politieke polarisatie, want het thema staat centraal. Hoe komt de zorg onder druk te staan, hoe moeten we de solidariteit binnen het vaccinatiebeleid maximaliseren. Dat is de politieke inhoud."

"Als je toxisch polariseert en niet-gevaccineerden stigmatiseert en dehumaniseert, dan glijd je af. Ik heb de premier niet horen stigmatiseren. Hij heeft geen ontmenselijkende labels gegeven aan de mensen die zich niet hebben laten vaccineren of kwaadaardige of idiote labels. Dan ga je als het ware de waarde van de mens of de groep waarover het gaat naar beneden trekken. Dat heb ik hem niet horen zeggen. Hij heeft wel op scherp gesteld dat er een probleem is met onze samenleving en het probleem doet zich voor met twee groepen mensen", aldus Busch.

"Je moet omzichtig met polarisatie omgaan, maar het toont aan dat het probleem erg prangend is", legt Christophe Busch uit in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen