Videospeler inladen...

De Warmste Week strijkt neer in Mechelen: projecten welkom over thema "Kunnen zijn wie je bent"

"Kunnen zijn wie je bent" is het thema van De Warmste Week of DWW21. Er wordt opnieuw geld ingezameld voor het goede doel, namelijk allerlei projecten die tolerantie bevorderen, gelijke kansen stimuleren, drempels wegnemen en mensen vleugels geven. Zodat iedereen kan zijn wie hij/zij/x is. Eind december strijkt De Warmste Week neer in Mechelen, voor een DWW Fest, een stadsfestival waar Studio Brussel en MNM samen DWW Radio zullen maken.

De Warmste Week, de jaarlijkse solidariteitsactie van de VRT, is op gang getrokken met opnieuw één centraal thema: “Kunnen zijn wie je bent”. Ook de geldinzameling is terug van weggeweest. Eind december komt er een stadsfestival, een DWW Fest in Mechelen en maken Studio Brussel en MNM samen DWW Radio. Dat is allemaal bekendgemaakt in Mechelen, in "De warmste ochtendshow" van beide radiozenders.  

"Kunnen zijn wie je bent" is een breed maatschappelijk thema, dat ook sterk speelt bij jongeren. Vandaar dat er 21 jongerenambassadeurs zijn gekozen om De Warmste Week te vertegenwoordigen: VRT-gezichten Gloria Monserez, Kawtar Ehlalouch en Stéphan Tanganagba en een heel diverse groep van 18 geëngageerde jongeren tussen 16 en 25 van verschillende achtergronden.  

"Kunnen zijn wie je bent, ongeacht hoe je je voelt in je hoofd of je lijf, hoe je eruit ziet, op wie je verliefd wordt, in welk gezin of context je bent opgevoed," dat is het streefdoel, zegt projectleider Floris Nieuwdorp. "Helaas is dat niet voor iedereen evident.  Daar willen we aandacht voor vragen en ook concrete verandering in brengen. De Warmste Week heeft een dubbele ambitie: het thema op de kaart zetten, maar ook geld inzamelen voor projecten die het verschil maken voor mensen om te kunnen zijn wie we zijn. Daarvoor hebben we een fonds opgericht bij de Koning Boudewijnstichting en kunnen organisaties projecten indienen. Mensen kunnen dan geld geven om die projecten volgend jaar te realiseren."

"Het gaat over thema's als racisme, seksuele geaardheid, maar ook gewoon kunnen dragen wat je wilt zonder daarop beoordeeld te worden", zegt de CEO van VRT Frederik Delaplace in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Geld inzamelen

Vorig jaar verliep DWW anders en werd opgeroepen om mensen te bedanken die voor iemand anders het verschil hadden gemaakt in het coronajaar 2020. Dat er toen geen geld werd ingezameld werd niet als positief ervaren door verenigingen en organisaties. Nu is er weer sprake van fundraising, onder meer door de verkoop van zes verschillende pins met het bekende vlammetje. Het ingezamelde geld gaat naar een nieuw De Warmste Weekfonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

"We hebben nu een goed evenwicht tussen enerzijds geld inzamelen en anderzijds werken rond een centraal thema waarmee we iets kunnen realiseren", zegt Frederik Delaplace, CEO van de VRT. "Ik merk aan de reacties dat het thema "kunnen zijn wie je bent" niet alleen iets is dat bij jongeren leeft, maar over alle bevolkingsgroepen heen."

Iedereen kan de komende weken een project indienen dat past in het thema “Kunnen zijn wie je bent”. Floris Nieuwdorp doet een oproep aan  "organisaties, scholen, jeugdverenigingen en iedereen met een project dat te maken heeft met gelijke kansen, dat sensibiliseert rond tolerantie, dat drempels wegneemt of vleugels geeft aan mensen." Bijvoorbeeld een maatwerkbedrijf dat tewerkstellingsmogelijkheid biedt voor mensen met een mentale achterstand, een sportclub die open staat voor iemand met een visuele beperking, een vluchthuis voor mishandelde vrouwen, een internationaal project om LGBTQI+ jongeren te ondersteunen, een school die een straf voorstel heeft om pesten tegen te gaan…

Videospeler inladen...

"Elke non-profitorganisatie kan projecten indienen, vzw's, maar ook scholen", zegt Eva Vereecke van de Ambrassade, de organisatie die de Vlaamse jeugdwerksector ondersteunt. Zij is voorzitter die de ingediende voorstellen zal beoordelen. "Organisaties mogen ook samenwerken. Het mag een volledig nieuw project zijn, maar ook een bestaand project, zolang het niet het geheel van de structurele werking van de organisatie omvat. Als je ziet hoe rijk ons verenigingsleven is, hoe veel creativiteit er is, hoop ik dat er heel veel projecten komen die nieuwe dynamieken kunnen creëren." De projecten moeten gerealiseerd worden in 2022.

Praktisch

Snel reageren is wel de boodschap; je kan je project registreren op www.dewarmsteweek.be en midden november wordt dan bekendgemaakt welke projecten steun zullen krijgen. Daarover beslist een onafhankelijke jury. Het ingezamelde geld dient om de projecten te financieren.

De Warmste Week vindt plaats in Mechelen van 18 tot en met 24 december. Er is een DWW Fest, een stadsfestival met live DWW Radio door StuBru en MNM samen, met livemuziek en allerlei andere activiteiten op verschillende locaties. Ook voor de komende jaren zijn al DWW-pleisterplaatsen bekendgemaakt: dat worden Hasselt en Brugge.

Meest gelezen