Aukus Amerikaanse duikboot
Public Domain

"Duikbootrel" gaat verder: Frankrijk richt zijn pijlen nu op het Verenigd Koninkrijk en schrapt defensieoverleg

Frankrijk heeft een ontmoeting geschrapt tussen zijn defensieminister Florence Parly en haar Britse ambtsgenoot Ben Wallace.  Frankrijk blijft boos om het veiligheidspact dat Britten, Amerikanen en Australiërs sloten. 

De "duikbotenrel" neemt een nieuwe wending. Vorige vrijdag maakten het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Australië plots bekend dat ze een veiligheidspact hadden gesloten voor de Stille Oceaan. "Aukus" moest een antwoord bieden op de militaire dreiging van China in die regio. Maar Frankrijk reageerde bijzonder boos, omdat het al een akkoord had afgesloten met Australië voor de verkoop van 12 duikboten, voor een bedrag van ruim 50 miljard euro. Nu kiest Australië voor atoomduikboten van Britse en Amerikaanse makelij.

Pijlen op het Verenigd Koninkrijk

Aanvankelijk richtte Frankrijk zijn pijlen vooral op Australië en de VS. Minister van Buitenlandse Zaken Le Drian had het over een "mes in de rug" en zei dat Australië had gelogen. President Macron riep het voorbije weekend zijn ambassadeurs terug uit Washington en Canberra. Hij vond het niet nodig om ook de ambassadeur uit Londen terug te halen. Minister Le Drian zei in een Tv-interview: "Het is de moeite niet waard. We kennen het permanente Britse opportunisme. De Britten trouwens zijn toch maar het vijfde wiel aan de wagen."

De Britse premier Boris Johnson is bijven beklemtonen dat Frankrijk niets te vrezen heeft van de deal en dat hun militaire relatie "zeer vriendelijk" is en "onuitroeibaar". Maar die zalvende woorden hebben Frankrijk niet kunnen paaien, integendeel. Een geplande ontmoeting tussen minister van Defensie Florence Parly en haar Britse ambtsgenoot Ben Wallace deze week in Londen, is uitgesteld voor onbepaalde duur. 

Meest gelezen