Television Academy

Netflix is dé grote winnaar bij Emmy Awards met 44 prijzen, emotionele speech van "The Crown"-actrice Olivia Colman

De Britse historische reeks "The Crown" is bekroond met de Emmy voor beste dramaserie van het afgelopen jaar. De Emmy Awards zijn de belangrijkste Amerikaane tv-prijzen. Pas na vier seizoenen is "The Crown" de eerste Netflix-reeks die de hoofdprijs wint. De reeks "Ted Lasso" van Apple TV+ ging aan de haal met de prijs voor beste komische serie. Netflix kaapte in totaal 44 Emmy Awards weg en was daarmee de grote winnaar van de avond. 

De serie "The Crown" gaat over het leven van de Britse koningin Elizabeth II. In het vierde seizoen wordt ze vertolkt door Olivia Colman, die bekroond werd als beste actrice in een dramareeks. Josh O'Connor, die prins Charles speelt, kreeg de prijs voor beste acteur. 

Bekijk hier de dankbetuiging van Colman vanuit Londen, en een fragment uit "The Crown":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Colman reageerde erg emotioneel. "Ik wou dat mijn vader hier was om dit te zien", zei ze. "Ik heb mijn papa verloren tijdens Covid en hij zou hier zo van genoten hebben." Het was het laatste seizoen dat Colman de Britse koningin speelde. "Wat een mooie manier om deze bijzondere reis met deze mooie familie te beëindigen. "Ik hield van elke seconde en ik kan niet wachten om te zien wat er nu gaat gebeuren."

Ik heb mijn papa verloren tijdens Covid en hij zou hier zo van genoten hebben.

Olivia Colman, "The Crown"

Gillian Anderson won de prijs voor beste actrice in een bijrol voor haar vertolking van de Britse politica Margaret Thatcher in de reeks en Tobias Menzies werd bekroond voor zijn rol van prins Philip, de echtgenoot van de koningin. Voorts kaapte "The Crown" ook de prijzen weg voor beste regisseur en beste scenario.

Komedie

Bij de komische reeksen was "Ted Lasso" de grote winnaar. De serie van Apple TV+ gaat over een American Footballcoach die een Engelse voetbalclub gaat leiden. De reeks won de prijs voor beste komische serie, beste acteur, beste mannelijke bijrol en beste vrouwelijke bijrol. De reeks was in totaal 20 keer genomineerd, een record voor het eerste seizoen van een komedie. 

Jason Sudeikis won de prijs voor beste acteur voor zijn rol in de komische reeks "Ted Lasso".
Invision

Mini-serie

De prijs voor de beste miniserie was weggelegd voor "The queen's gambit". De Netflix-productie vertelt het verhaal van een schaakwonder. Netflix kaapte in totaal 44 Emmy Awards weg en evenaart daarmee het record van CBS in 1974.

Actrice Kate Winslet won de prijs voor beste actrice in een miniserie, voor haar rol van politiedetective in "Mare of Easttown". Ze eerde bedenker Brad Ingelsby: "Je hebt een vrouw van middelbare leeftijd gecreëerd, een onvolmaakte moeder en je gaf ons allemaal bevestiging."

Bekijk hier het dankwoord van Kate Winslet, en een fragment uit "Mare of Easttown":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Ik steun jullie, ik groet jullie, ik ben trots op jullie allemaal.

Actrice Kate Winslet over haar medegenomineerden

Winslet zette ook de andere actrices in de kijker die genomineerd waren. "Ik wil mijn medegenomineerden erkennen, in dit decennium dat moet gaan over vrouwen die elkaar steunen. Ik steun jullie, ik groet jullie, ik ben trots op jullie allemaal." 

Ewan McGregor werd beste acteur in een miniserie, voor zijn rol van flamboyante modeontwerper in  "Halston". 

Diversiteit

De awarduitreiking was geen hoogvlieger als het op diversiteit aankomt. Hoewel er een recordaantal niet-witte genomineerden was, waren er slechts twee zwarte winnaars, RuPaul voor de realityshow "RuPaul's drage race" en Michaela Coel voor het schrijven van de reeks "I may destroy you". 

Bekijk hier het dankwoord van de presentator RuPaul en het vaste team van "RuPaul's drag race":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen