Chinese vastgoedgigant die op omvallen staat, maakt beleggers wereldwijd nerveus: wat is er aan de hand?

De Europese en Amerikaanse beurzen duiken vandaag 1 à 2 procent in het rood. Beleggers maken zich zorgen over de Chinese vastgoedgigant Evergrande, die op omvallen staat.

Evergrande is één van de grootste projectontwikkelaars in China. Maar het bedrijf heeft het al een tijd moeilijk om zijn zware schuldenlast van meer dan 300 miljard dollar terug te betalen. De vrees die nu leeft is dat - als Evergrande omvalt - tal van andere economische sectoren in de problemen zouden komen.

De voorbije jaren is Evergrande te explosief gegroeid met te veel schulden en te weinig eigen vermogen. Maar het recente beleid van Peking brengt het vastgoedbedrijf extra in de problemen. Eind vorig jaar kwam de Chinese overheid met het "drie rode lijnen"-beleid. "Dat houdt in dat de overheid de vastgoedsector verplicht om gezond te zijn en te denken aan de consument", zegt Tom Simonts, financieel econoom bij KBC.

"Vastgoedontwikkelaars moeten eerst hun schulden afbouwen voordat ze nieuwe leningen bij de banken kunnen aangaan. Met dat nieuwe beleid wil de Chinese overheid de stijging van de huizenprijzen onder controle krijgen en huizen van betere kwaliteit laten bouwen." Wat Evergrande ook niet helpt, is dat de Chinese vastgoedmarkt wat vertraagt, waardoor er minder vraag is naar nieuwe appartementen. 

Wat is Evergrande precies en wat is het probleem? Bekijk hier de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Wat doet Peking?

Van oudsher stond Peking steevast klaar om bedrijven in de problemen bij te springen. Maar dat is al enkele jaren verleden tijd. China wordt alsmaar strenger voor bedrijven met het idee om excessen van privé-ondernemers een halt toe te roepen en de rijkdom beter te verdelen. "Kinderen moeten beter opgevoed worden. Dus wordt de commerciële sector van bijlessen aan banden gelegd. Vervoer moet goedkoop zijn voor iedereen. Daarom wordt de taxisector streng gereguleerd", zegt Simonts. "En nu moeten ook huizen betaalbaar blijven. Daarom zegt Peking tegen Evergrande: "Jullie hebben veel winst gemaakt op kosten van de consument, nu moeten jullie het maar oplossen.""

Verkoopgolf

De problemen met Evergrande duwen de Europese en Amerikaanse beurzen in het rood. Vooral de financiële en industriële aandelen gaan kopje onder. In de Brusselse Bel-20 zijn inoxproducent Aperam en verzekeraar Ageas de grote verliezers.

Simonts houdt er rekening mee dat Evergrande een groot en toxisch dossier kan zijn. "Maar niet van die aard dat dit de wereldgroei zal bepalen. Vastgoed en crisis worden snel aan elkaar gelinkt. Er zijn grote bedragen in het spel en het komt van China. Dat alles is voldoende om de beurzen nerveus te maken."

"Dit is niet meer dan een excuus om wat lucht uit de ballon te laten, na de lange opwaartse rit dit jaar."

Meest gelezen