Gehoorspecialist UZA over oorsuizen The Starlings: "Schade niet altijd vermijdbaar, maar draag wel gehoorbescherming"

Kato Callebaut en Tom Dice, samen The Starlings, hebben tijdens een optreden dit weekend gehoorschade opgelopen. In dit geval kwam dat door een technisch probleem in hun oortjes, maar het gebeurt nog vaker dat concert- en festivalgangers door luide muziek met oorsuizingen kampen. Annick Gilles,  hoofd van de tinnituskliniek in UZA, pleit alvast voor gepersonaliseerde oordoppen. "De uren en dagen na een plotse knal of luid geluid zijn bepalend", vertelt ze op Radio 2 Antwerpen.

Gisteren lieten The Starlings via hun instagrampagina weten dat ze een concert moesten annuleren omdat ze beiden gehoorschade hadden opgelopen. "Tijdens een privé-optreden ging het mis, waardoor we een enorm luide en hoge fluittoon in onze oren kregen", schrijven ze. "Een menselijke fout, die helaas zorgt voor een grote impact. Op voorschrift van de dokter moeten we onze oren laten rusten." 

Het duo wordt vandaag geholpen door een gehoorspecialist, die zal moeten uitwijzen of ze blijvende schade hebben opgelopen. Volgens Annick Gilles, hoofd van de tinnituskliniek in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, is dat geen noodzakelijk gevolg.

De komende uren en dagen zullen uitwijzen of de pieptoon al dan niet verdwijnt

Annick Gilles, hoofd tinnituskliniek in het UZA

"Gehoorschade uit zich vaak in tinnitus, wat een lastige pieptoon kan veroorzaken. De komende uren en dagen zullen uitwijzen of die pieptoon al dan niet verdwijnt. Het is ook zeker mogelijk dat gehoorschade zich herstelt, al dan niet met een bijkomende behandeling", vertelt Gilles op Radio 2 Antwerpen. 

Beluister hier het volledige interview op Radio 2 Antwerpen en lees onder het fragment verder:

Oordoppen op maat

Toch pleit de arts nog voor voldoende gehoorbescherming. "Zeker nu de festivals weer op gang komen." Het ongeval met The Starlings lag dan wel aan een technische fout in hun oortjes, maar er zijn nog steeds mensen die door een gebrek aan gehoorbescherming last krijgen van oorsuizen. "Want soms is de gehoorschade te groot en kan de tinnitus blijvend zijn. Het is niet altijd vermijdbaar en je hebt het niet altijd zelf onder controle, maar draag het best gehoorbescherming op maat als je naar festivals of concerten gaat", zegt Gilles.

Minder patiënten door corona

De voorbije coronaperiode heeft de kliniek in het UZA gelukkig weinig patiënten met gehoorschade moeten behandelen. "Dat is dan toch een goede zaak aan corona", lacht Gilles. "De lawaaitrauma's die we soms zien na concerten of festivals kwamen uiteraard veel minder voor."  

Meest gelezen