Ook de gemeenten rond Leuven maken van WK wielrennen een echt nazomerfestival

Het wereldkampioenschap Wielrennen eindigt zondag in Leuven. Vanaf donderdag verwacht de stad duizenden bezoekers. Toch zijn de andere gemeenten waarlangs het WK zich slingert in Vlaams-Brabant ook kampioen in het organiseren van tal van activiteiten en optredens. In Duisburg bij Tervuren beginnen ze vanavond al.

Zowat elke gemeente in Vlaams-Brabant maakt van het WK gebruik om tenten op te zetten en activiteiten te organiseren. Vaak kunnen verenigingen zo wat inkomsten verwerven die ze door corona gemist hebben. Er zijn officiële WK-dorpen in Huldenberg, Overijse, Tervuren (Duisburg) en Keerbergen. Bijna overal zijn er vier dagen en nachten lang eten en drinken, beleving en optredens. Van Daan tot Bart Kaëll en De Romeo's: je vindt ze allemaal langs het WK-parcours.

Keerbergen

In Keerbergen rijden de renners Vlaams-Brabant binnen. Daar kan je via de Skywatch met een shuttle 50 meter hoog de lucht in om heel de gemeente en de renners te bekijken. Je kan er op rollen rijden en zondag komen de Romeo's optreden.

Tremelo

Tremelo is de thuisbasis van Europees beloftenkampioen Thibau Nijs, de zoon van veldcrosskampioen Sven Nijs. Alle lagere schoolkinderen gaan spandoeken maken en vrijdagmiddag langs het parcours staan om hun dorpsgenoot aan te moedigen tijdens het WK voor beloften.

Dit is echt uniek, wie had 3 jaar geleden geloofd dat de hele wereld de Moskesstraat in het landelijke Terlanen zou kennen. 

Inge Lenseclaes, burgemeester Overijse

Overijse

Overijse speelt het groots met maar liefst vijf WK-dorpen. Burgemeester Inge Lenseclaes wil zo het publiek maximaal verpreiden over de gemeente. Overal is animatie: van straattheater en DJ's tot een optreden van Wim Soutaer en Overijsenaar Charles Van Domburg.  Het officiële WK-dorp ligt op het Justus Lipsiusplein. Trekpleister zijn de steile Moskestraat in Terlanen, waar ze alleen al zondag 6.000 mensen verwachten, en de Bekestraat in Eizer.

Huldenberg

In Huldenberg staat het WK-dorp op het gemeenteplein en de parking van sporthal de Kronkel. Hoogtepunt wordt niet alleen de doortocht van de renners, maar ook een uniek optreden van Daan samen de lokale harmonie. Op de bekende Smeysberg staat het VIP-dorp van de organisatie. Ook deelgemeente Loonbeek heeft een WK-tent. In de sporthal vindt een tentoonstelling plaats met kunst en over wielrennen in Huldenberg.

Rotselaar

De gemeente Rotselaar heeft twee trefpunten. In deelgemeente Werchter, kan je naar de  Poeske Scherens-tent. Scheerens was meermaals Belgisch kampioen en is geboren en getogen in Werchter. In Rotselaar draait alles rond kersvers ereburger Frans Verbeeck; ook daar is een tent met onder meer een streekbierenfestival.

Duisburg

Op het marktplein in Duisburg (Tervuren) staat een grote tent. Vanavond beginnen ze al met een tentoonstelling over 130 jaar wielrennen in Tervuren, morgen volgt een quiz en zo gaat het elke avond verder met DJ's en optredens van onder andere Bart Kaëll.  Ze willen in Duisburg, net als in Huldenberg en Overijse, de wielerfans en toeristen ook kennis laten maken met de Vlaams-Brabantse tafeldruif. Die is momenteel op haar best. 

Dit is maar een greep uit het hele gevarieerde aanbod. Meer informatie vind je op de websites van de gemeenten. Ze vragen allemaal met aandrang om het openbaar vervoer te gebruiken. Er zijn extra bussen van de Lijn en er zijn ook pendelbussen onder meer van op de parkings van GSK in Waver.

Meest gelezen