MotorsportsMediaService

Na 30 jaar opnieuw internationale autoraces op Glosso Circuit in Arendonk: "We gaan er een feest van maken" 

Het Glosso Circuit in Arendonk krijgt na bijna 30 jaar een omgevingsvergunning. Sinds 1993 vonden er geen internationale autoraces meer plaats omdat het circuit deels in natuurgebied lag. Vorig jaar kreeg het Glosso Circuit na jaren strijd dan toch een omgevingsvergunning, maar die werd aangevochten door een buurtbewoner. De Raad voor Vergunningenbetwisting verwerpt nu zijn bezwaren.

Voor het eerst in bijna dertig jaar mag er opnieuw een internationale autocross doorgaan op het Glosso Circuit in Arendonk. De Raad voor Vergunningenbetwisting heeft de laatste bezwaren van een buurtbewoner van tafel geveegd.

"In augustus 1993 hebben wij hier voor het laatst een Europese wedstrijd gehouden", vertelt Staf Meulemans, de voorzitter van het Glosso Circuit. "Daarna mocht het niet meer omdat de twee bochten in natuurgebied lagen. Dat deel werd afgesloten, en dat maakt een groot verschil. We konden vanaf dan enkel nog regionale wedstrijden organiseren. Dit is dus een belangrijke stap voor ons."

Toen er een deel van het circuit werd afgesloten, konden we enkel nog regionale wedstrijden organiseren

Staf Meulemans, voorzitter Glosso Circuit

Decennia strijd om een vergunning

De eerste doorbraak voor de racefans kwam er enkele jaren geleden, toen de provincie het terrein van het Glosso Circuit omvormde tot recreatiegebied. Vorig jaar volgde een omgevingsvergunning waardoor het racecircuit opnieuw volledig gebruikt mocht worden. Maar dat was buiten een buurtbewoner gerekend, die beroep aantekende tegen de vergunning. Nadat zijn bewaar in eerste instantie werd afgewezen door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), trok hij naar de Raad voor Vergunningsbetwisting. Ook daar is zijn beroep nu verworpen.

Geluidsmuur

De omgevingsvergunning komt er wel met enkele voorwaarden. Er mogen maximaal acht weekends per jaar races georganiseerd worden en twee oefenweekends. Er moeten ook een geluidsmuur komen om de overlast te beperken. Die werken waren al gestart. Tegen maart of april volgend jaar zou alles in orde moeten zijn om weer internationale wedstrijden te organiseren in Arendonk. 

Er zijn veel autoliefhebbers in onze gemeente, er is een groot draagvlak voor het racecircuit

Kristof Hendrickx, burgemeester Arendonk (N-VA)

De burgemeester van Arendonk, Kristof Hendrickx (N-VA), is blij dat het racecircuit weer volledig mag gebruikt worden. "Er is een groot draagvlak voor autocross onze gemeente. We hebben hier veel autoliefhebbers. In het verleden hebben we al gepolst bij een aantal bekende Vlamingen die met autocross bezig zijn of ze het circuit willen komen inrijden. Bij deze doe ik ook nog eens een oproep: wie geïnteresseerd is, laat iets weten! We gaan er sowieso een feest van maken. Dit moet een nieuwe start worden."

Radio 2

Meest gelezen