Hogescholen gaan van start met fysieke lessen zonder mondmaskers: "heel erg gemist na anderhalf jaar achter de computer zitten"

Het schooljaar voor de hogeschoolstudenten start vandaag met fysieke lessen, en de studenten moeten geen mondmasker meer dragen als ze in de les zitten. "Na anderhalf jaar strenge coronamaatregelen is het een opluchting voor onze studenten en onze medewerkers dat we elkaar weer mogen ontmoeten op de campus", vertelt Pascale De Groote, algemeen directeur bij de AP Hogeschool, bij Radio 2 Antwerpen.

"Het was bang afwachten of we weer op volle kracht mochten beginnen, zeker met de cijfers van de laatste weken. We zijn dus erg blij, hier hebben we zo lang naar uitgekeken", zegt een enthousiaste Pascale De Groote van de AP Hogeschool in Start Je Dag. "De maatregelen die er nog wel zijn, zullen we uiteraard zeer strikt opvolgen. Het mondmasker mag bijvoorbeeld alleen af als de studenten in de les zitten."

Dat menselijk contact maakt zo veel verschil voor de ontwikkeling van jonge mensen

Pascale De Groote, algemeen directeur bij de AP Hogeschool

Beluister hier het volledige interview op Radio 2 Antwerpen en lees onder het fragment verder:

Voor de lectoren is het ook een opluchting dat er weer fysiek lesgegeven mag worden, zegt De Groote. "Dat menselijk contact maakt zo veel verschil voor de ontwikkeling van jonge mensen en voor de overdracht van wat je te vertellen hebt. Ook het wegvallen van de mondmaskers in de les is belangrijk, want die bleven voor een te grote afstand zorgen tussen de student en de lector."

Opluchting bij studenten

Ook aan de Karel de Grote hogeschool in Antwerpen zijn er veel opgeluchte reacties te horen. "Ik heb dit enorm gemist, anderhalf jaar achter je computer zitten is echt niet fijn", zegt één van de studenten. "Ik ben blij dat het allemaal weer kan. Van het studeren tot het feesten en alles er tussenin. Dat maakt ons supergelukkig, zelfs al moeten we hier elke ochtend vroeg staan. Dat vinden we helemaal niet erg", vult een andere studente nog aan.

Ik ben blij dat alles weer kan. Van het studeren tot het feesten en alles er tussenin

student Karel de Grote hogeschool

Aan de Thomas More hogeschool in Geel denken de studenten er hetzelfde over. In de gemeenschappelijke ruimten ontmoeten ze elkaar alsof het nooit anders is geweest. "Het is super leuk om mijn vriendinnen terug te zien en om hier opnieuw les te kunnen volgen", klinkt het. "Ik voel me heel welkom hier. Ik ben blij dat er veel sociaal contact is, zo kan je ook gemakkelijker vrienden maken", zegt ook een eerstejaarsstudent. 

Beluister hier de reportage op Radio 2 Antwerpen en lees onder het fragment verder:

"We vinden het heel belangrijk dat studenten zich hier goed voelen. Daar gaan we nu nog extra op inzetten", vult Sofie Peeters, verantwoordelijke voor de businessopleidingen aan de Thomas More hogeschool, aan. "In oktober organiseren we ook nog een festival met alles erop en eraan om de ontmoeting tussen studenten te stimuleren. Dat hebben we enorm gemist in de coronatijd", besluit Peeters.

Meest gelezen