Radio 2

Infrabel plaatst fietstunnel onder spoorweg in Asse

In Asse is afgelopen weekend een tunnelkoker onder de spoorweg geplaatst. De tunnel, die alleen voor fietsers zal dienen, vervangt een onbewaakte overweg. Het project maakt deel uit van het plan van spoorwegbeheerder Infrabel om zoveel mogelijk overwegen te schrappen en te vervangen door een brug of een tunnel.

De betonnen tunnelkoker, met een gewicht van ongeveer 300 ton, werd eerst gebouwd, vlak naast de plaats waar hij dit weekend onder de sporen is geschoven. Het treinverkeer op de lijn tussen Opwijk en Jette werd vrijdagavond laat stilgelegd om het gevaarte op zijn plaats onder de spoorweg te duwen. Het hele weekend werd er koortsachtig doorgewerkt en maandagmorgen was alles klaar. 

Infrabel investeert 1,4 miljoen euro in dit project. Charlotte Verbeke van Infrabel:  "We proberen zoveel mogelijk overwegen in ons land te sluiten. Niet onlogisch als je weet dat er gemiddeld één verkeersongeval per week aan een overweg in ons land gebeurt.”

De nieuwe tunnel wordt een belangrijk onderdeel van de fietssnelweg F212, tussen het station van Asse en Brussel. Aan die fietssnelweg wordt nog volop gewerkt. Voor de aansluiting van de nieuwe tunnel op de fietssnelweg investeren de provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse Overheid nog eens 900.000 euro. De eerste fietsers moeten tegen de zomer van 2022 door de tunnel kunnen rijden. 

Meest gelezen