We rushen weer van hier naar daar: is ons leven dan niet veranderd na corona? Ontwikkelingspsycholoog wikt en weegt

Nu het schooljaar is begonnen en de lockdown tot het verleden behoort, groeien de files op onze wegen weer aan. De drukte die we in pre-coronatijden ervaarden, lijkt plots teruggekeerd. Niet alleen op de wegen, maar ook in onze agenda en in ons hoofd. Maar is dat ook zo? Of heeft corona ons leven toch veranderd? De Nederlandse ontwikkelingspsycholoog Bertus Jeronimus is van dat laatste overtuigd.  

"Het klopt dat we weer volle agenda's hebben. Mensen beginnen de draad van het leven weer op te nemen", begint Jeronimus zijn verhaal in "De wereld vandaag" op Radio 1. "U omschrijft het misschien als drukkend. Maar er zijn ook heel wat mensen die het heerlijk vinden, om weer naar verjaardagsfeestjes te kunnen gaan en zich in het sociale leven te kunnen werpen. Heel wat mensen hebben dat gemist en willen dat inhalen." 

Luister hier naar het gesprek met Bertus Jeronimus in "De wereld vandaag":

Dat de slinger daardoor dreigt door te slaan, geeft Jeronimus toe: "Als ik in het nieuws hoor dat Ryanair extra vliegtuigen heeft besteld, dan lijkt het inderdaad alsof iedereen gemiste uitstapjes wil inhalen. Maar het beeld is gemengd. Want er zijn ook heel wat mensen die nog altijd thuis willen werken en nog altijd niet naar de sportclub gaan. Het leven wordt dus nog altijd voor een stuk anders ingevuld dan voor corona."

Heel wat zaken die we door corona hebben (af)geleerd, worden in Nederland nog altijd nageleefd. "Mensen geven elkaar nog altijd geen hand en houden ook nog altijd afstand van elkaar", verduidelijkt Jeronimus. "In restaurants worden de tafeltjes verder uit elkaar gezet omdat mensen door de coronapandemie een ander gevoel hebben van persoonlijke ruimte." 

We zien dat mensen meer bezig zijn met hun binnenwereld, en minder met sociale interactie

Professor Bertus Jeronimus, ontwikkelingspsycholoog Rijksuniversiteit Groningen

In april had Jeronimus in "De wereld vandaag" nog voorspeld dat mensen door corona introverter zouden worden. Die voorspelling is volgens hem tot nu toe uitgekomen. "We zien dat mensen meer bezig zijn met hun binnenwereld, en minder met sociale interactie. Ook zijn ze anders gaan denken over risico's, en hebben ze ingezien dat ze de overheid nodig hebben om hen te beschermen." 

Jeronimus gelooft dat vooral jongeren met blijvende gevolgen van de coronapandemie zullen leven. Dat komt omdat hun persoonlijkheid nog volop in ontwikkeling is. Hun ervaringen tijdens de pandemie hebben daar een grote invloed op. Jeronimus wijst erop dat 1 op de 4 Nederlandse jongeren als gevolg van de pandemie met psychologische problemen kampt. Mensen die ouder zijn zullen zonder al te veel moeite snel naar hun vroegere leven kunnen terugkeren, denkt Jeronimus.  

Corona heeft ons doen nadenken over wat we echt willen in het leven

Professor Bertus Jeronimus, ontwikkelingspsycholoog Rijksuniversiteit Groningen

Toch gelooft Jeronimus ook dat we door corona op de lange termijn gelukkiger zullen zijn. "Corona heeft ons doen nadenken over wat we echt willen in het leven. Willen we wel dit werk doen? Willen we wel zo vaak van huis weg zijn? Ik denk dat corona ons het belang van een gezin, een thuis en vriendschappen heeft doen inzien. Het gemis daaraan heeft van ons betere mensen gemaakt."    

Meest gelezen