Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

5.000 mensen geëvacueerd voor vulkaan op La Palma, onder wie Vlaamse Anne: "Het worden nog bange uren en dagen" 

Op het Canarische eiland La Palma zijn meer dan 5.000 inwoners en toeristen geëvacueerd. Sinds gistermiddag is de vulkaan Cumbre Vieja opnieuw uitgebarsten. De lava baant zich een weg richting kust en verwoest onderweg huizen en bananenplantages. Ook de Vlaamse Anne Van Den Eede die op het eiland woont, heeft vanmiddag rond 13 uur haar huis moeten verlaten.

De laatste vulkaanuitbarsting op het eiland dateert van 50 jaar geleden, dat was in oktober 1971. Bewoners en toeristen in dorpen in de buurt van de vulkaan zijn overgebracht naar tijdelijke onderkomens. Inwoners kunnen terecht bij vrienden en familie, of logeren in een plaatselijke kazerne. Zo'n 500 toeristen zijn geëvacueerd, de meesten zijn van La Palma overgebracht naar het eiland Tenerife.

De Vlaamse Anne Van Den Eede, die in Los Llanos de Aridane, ten noorden van de vulkaan woont, heeft vanmiddag ook haar huis moeten verlaten. "Gisteren hadden ze al de buurt rondom ons geëvacueerd, maar ze zijn toen onze straat en een straat naast ons vergeten", vertelt Van Den Eede. "Rond 13 uur zijn ze dan komen zeggen dat we de streek zo snel mogelijk moesten verlaten omdat de lavastroom onze richting uitkomt. Gelukkig hadden we de wagen gisteren al ingepakt en hebben we snel onze kat in een mandje gestoken en zijn we vertrokken naar vrienden."

"De situatie is aan het veranderen, want de lava heeft ook nog een aftakking en als die onze kant opkomt, weten we niet wat we moeten doen", aldus de Vlaamse Anne Van Den Eede:

Videospeler inladen...

Het worden voor ons nog bange uren

Anne Van Den Eede, Vlaamse in La Palma
AFP or licensors

Wanneer ze terug naar hun huis zullen mogen, weet Van Den Eede nog niet. "Er is blijkbaar een extra afsplitsing van de lavastroom die gevaarlijk dicht bij ons huis gaat komen. De stromen worden ook breder en hoger. We hoorden al over lavastromen van 16 meter hoog!" 

Van Den Eede heeft niet meteen zicht op wanneer ze naar huis zou kunnen terugkeren. "Het hangt ervan af hoe de lavastroom langs ons huis zal komen. Het worden voor ons nog bange uren en dagen en het is afwachten wat we daar dan zullen aantreffen."

Materiële schade

Volgens de minister-president van de Canarische Eilanden, Angel Victor Torres, zal de vulkaan nog enkele dagen actief zijn. 

Hij verzekert dat er voorlopig géén slachtoffers zijn gevallen. Maar er zijn al zeker 100 huizen verwoest, terwijl de lava langzaam richting zee stroomt, en daar vanavond in zee zal stromen. Op dat moment zouden er ook toxische stoffen kunnen vrijkomen.

Van het binnenland naar de kust staan ook heel wat bananenplantages die door de lava in vlammen opgaan.

De Cumbre Vieja ligt in het zuidoosten van La Palma. Snelwegen zijn afgesloten of raken geblokkeerd. Aan eilandbewoners wordt aangeraden om binnen te blijven. De uitgestoten as en rook kunnen leiden tot klachten aan de luchtwegen en huidirritatie veroorzaken.

Jonas Perez, een lokale gids op het eiland, vertelt aan de Britse openbare omroep BBC dat hij nog altijd trillingen kan voelen. "Het meest verwonderlijke is het geluid dat uit de vulkaan komt... het is extreem luid en lijkt op 20 gevechtsvliegtuigen die vertrekken." 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Experts waarschuwen al enkele dagen voor een dreigende vulkaanuitbarsting. De seismische activiteit was er recent sterk toegenomen. Verwacht wordt dat de lava richting zee in het zuidwesten zal stromen. 

De Spaanse premier Pedro Sánchez, die naar New York zou gaan voor een vergadering van de Verenigde Naties, is afgereisd naar La Palma en zal onder meer een opvangcentrum bezoeken en enkele getroffen gebieden. Het leger probeert de situatie onder controle te houden met troepen die gespecialiseerd zijn in natuurrampen.

Het luchtruim boven de Canarische Eilanden is nog open, er is voorlopig geen verminderde zichtbaarheid. Enkele vluchten tussen de eilanden onderling zijn wel afgelast. La Palma maakt deel uit van de Canarische eilanden en telt 85.000 inwoners.

Bekijk hier de beelden van de vulkaanuitbarsting:

Videospeler inladen...

Herbeluister hier het gesprek met landgenoot Peter Jansegers in "De ochtend" (Radio 1), hij brengt zijn vakantie door op La Palma:

Meest gelezen