stad Leuven

Leuvense politie is klaar voor WK Wielrennen: "Zelfs plannen voor alternatief parcours in geval van brand of andere ramp"

De Leuvense politie heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een draaiboek voor het Wereldkampioenschap Wielrennen, komend weekend. Op zondag 26 september zullen ongeveer 500 politiemensen in de weer zijn.

"De eerste voorbereidende vergaderingen vonden ruim een jaar geleden al plaats", weet Marc Vranckx van de Leuvense politie. "Dat gaat zowel om interne vergaderingen van de politie als om vergaderingen met het stadsbestuur, de brandweer en dergelijke. Ik mag zeggen dat we zoniet op alles, maar dan toch op het meeste voorbereid zijn", stelt Vranckx.

Alternatief parcours

Eén van de meest opvallende hoofdstukken in het draaiboek voor 26 september gaat over een alternatief parcours in geval van een brand of een andere ramp. "We zijn er op voorbereid om daar het publiek snel weg te begeleiden. We kunnen in het ergste geval zelfs heel snel het parcours van de wedstrijd wijzigen. Er liggen daarvoor een tiental scenario's klaar, die we heel snel kunnen uitvoeren." 

Twee commandocentra

Tijdens de vier dagen van het WK in Leuven zullen twee commandocentra actief zijn. "Het eerste centrum zal alleen door de politie worden bemand", zegt Vranckx. "Dat centrum volgt de openbare orde en de publieksstromen op en coördineert eventuele verkeersproblemen. In het tweede commandocentrum zitten, naast de politie, alle mogelijke diensten samen zoals brandweer en dringende geneeskundige hulp, de stadsdiensten, De Lijn, de NMBS  en dergelijke. "Er zit dus een hele machinerie achter", besluit Vranckx.   

Meest gelezen