Mathieu uit Dikkebus bezoekt grotten van Postojna en wordt nationaal nieuws in Slovenië als 40.000.001e bezoeker

Mathieu Deramoudt uit Dikkebus bij Ieper besloot op terugweg van Kroatië nog snel een tussenstop te maken in Slovenië. Hij ging er de grotten van Postojna bezoeken. Toen hij daar buiten kwam stond de verzamelde Sloveense pers voor hem klaar. Hij bleek de 40-miljoen-en-eerste bezoeker aan de grot. 

Mathieu Deramoudt zal zijn bezoek aan de grotten van Postojna in Slovenië niet snel vergeten, ook al was het maar een ingeving van het laatste moment om er langs te gaan. "Ik had er net een trip op zitten in Kroatië", zegt hij, "en zou op de terugweg langs Slovenië gaan. Dus ik deed wat opzoekingswerk om te zien wat ik daar nog zou kunnen bezoeken. De grotten van Postojna leken mij wel wat. Het is het langste grottenstelsel van Slovenië met de op 1 na grootste druipsteengrot ter wereld. Er leeft ook een heel bijzonder diertje: de olm, een salamander die op weinig andere plaatsen voorkomt en ook wel babydraak genoemd wordt omdat hij zo'n vreemd uiterlijk heeft." 

Ik stond daar een beetje met mijn mond vol tanden. Het was maar een blitzbezoek, dus ik wist niet zo veel over die grotten

Maar de babydraak was zeker niet het meest opmerkelijke aan Mathieu zijn bezoek. Toen hij de grotten buiten kwam stond er een hele groep journalisten voor hem klaar. Hij bleek de 40-miljoen-en-eerste bezoeker aan de grot. "Ik heb in tientallen Sloveense kranten gestaan en ben op een aantal tv-zenders gekomen. Ze vroegen mij waarom ik de grotten bezocht en wat ik er van vond. Ik stond eerlijk gezegd een beetje met mijn mond vol tanden. Het was eigenlijk maar een blitzbezoek, dus zo veel had ik niet te vertellen."

Perfecte afsluiter

Naast eeuwige roem in Slovenië kreeg Mathieu ook nog een etentje aangeboden in een bekend restaurant. "Bij een nieuwe topchef blijkbaar. Dat restaurant bleek wel aan de andere kant van het land te liggen. Maar dat kwam mij eigenlijk nog goed uit, want het lag op de weg terug naar huis. En de maaltijd was effectief bijzonder lekker. Het werd de perfecte afsluiter van een hele leuke vakantie." 

Meest gelezen