Radio 2

Ook in Zoersel nieuwe coalitie door gemeentedecreet, maar burgemeester behoudt sjerp

In Zoersel is er een nieuwe meerderheid in het gemeentebestuur. CD&V stapt mee in de coalitie met N-VA, Groen en Open VLD. Die drie laatste partijen verloren het voorbije jaar hun nipte meerderheid nadat twee leden van N-VA opstapten. Deze situatie was moeilijk houdbaar voor het bestuur en zorgde meer dan eens voor hoogoplopende discussies op de gemeenteraad. Dankzij het nieuwe gemeentedecreet kon er een nieuwe coalitie gevormd worden en blijft Liesbeth Verstreken (N-VA) aan als burgemeester.

Het nieuwe gemeentedecreet maakt het gemakkelijker om tijdens een lopende legislatuur een nieuwe coalitie te vormen. Dat is nu ook gebeurd in Zoersel. CD&V stapt in de coalitie met N-VA, Groen en Open VLD, en zo is er opnieuw een meerderheid.

Het gemeentebestuur in Zoersel had al van bij het begin van de legislatuur een nipte meerderheid. N-VA, Groen en Open VLD hadden samen 14 van de 27 zetels. Vorig jaar verloren ze die meerderheid toen een schepen van N-VA de partij verliet. De voorbije zomer stapte ook de gemeenteraadsvoorzitter uit de N-VA. 

"Niet meer werkbaar"

"De situatie was niet werkbaar", klinkt het in een persbericht van de besturende partijen. "Agendapunten van de meerderheid kregen geen goedkeuring in de raad en de bevoegdheden van het schepencollege werden recent ingeperkt. Na de moeilijke periode willen we nu een nieuwe start nemen."

Liesbeth Verstreken (N-VA) blijft burgemeester. N-VA behoudt met Danny Van de Velde nog één schepen. 

CD&V krijgt drie schepenen: voormalig burgemeester en Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers, voormalig schepen Luc Kennis en fractieleider Roel Van Elsacker. Marc De Cordt blijft schepen voor Groen en Olivier Rul voor Open VLD. 

De drie schepenen voor CD&V
Radio 2

Meest gelezen