Videospeler inladen...

BEKIJK - Oudenaards bedrijf werkte mee aan spectaculaire glazen lift voor wolkenkrabber in New York

Bedrijf Starconstruct in Oudenaarde heeft meegewerkt aan de constructie van een glazen lift, met heel wat technische snufjes, voor een New Yorkse wolkenkrabber van 450 meter hoog. In amper 42 seconden gaat de lift naar de 91e verdieping. Als je in de lift staat, gaan allerlei licht- en geluidseffecten aan.

De skyline van New York ziet er sinds kort anders uit met een wolkenkrabber van bedrijf One Vanderbilt. Ingenieurs van glasbedrijf Starconstruct in Oudenaarde werkten mee aan een speciale glazen lift die aan de buitenkant van de wolkenkrabber hangt. Het gaat om een lift vol technische en speciale snufjes die zal gebruikt worden als toeristische attractie.

Spectaculair, maar veilig

Zo'n lift mag dan wel spectaculair zijn, maar het moet veilig zijn. "We hebben voor bevestigingsstukken gezorgd en ook de glasdikte berekend zodat de lift tegen alle omstandigheden bestand is", legt zaakvoerder Joris De Bock van Starconstruct uit.

SUMMIT One Vanderbilt

Veiligheid

De lift moet bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden: "Zoals een orkaan en harde wind. De liftgebruikers moeten altijd veilig zijn." Het was niet eenvoudig omdat er zoveel techniek in de lift zit: "De lift is ook verwarmd en er zit veel elektriciteit in. Voor een toren van 450 meter hoog was dat een grote uitdaging."

De lift is ook verwarmd en er zit veel elektriciteit in
Zaakvoerder Joris De Bock

Omdat het ontwerp voor de lift zoveel verschillende facetten heeft, heeft het Oudenaards bedrijf in een soort internationaal team gewerkt: "We hebben samengewerkt met andere Europese bedrijven."

Amerikanen-Oudenaarde

Maar hoe kwamen de Amerikanen bij een Oudenaards bedrijf terecht? Het bedrijf is sinds 2007 gespecialiseerd in een nichemarkt voor structurele glastoepassingen. "We hebben eerst een aantal Belgische projecten gedaan, dan zijn we terechtgekomen in Londen, en dan in Finland. Die Finse klant werkte ook mee aan de lift in New York, en die heeft ons daar aangeraden."

We hebben voor deze lift echt onze grenzen moeten verleggen
Zaakvoerder Joris De Bock

Het lijkt misschien een van de grootste projecten die het bedrijf ooit deed, maar: "Het is niet het grootste, we hebben al meegewerkt aan de Oosterweelverbinding en daar gaat het om grotere bedragen", zegt De Bock. "Maar qua technische complexiteit is dit een heel ander verhaal. We hebben voor deze lift echt onze grenzen moeten verleggen."

Toeristische attractie

Het volledige ontwerp van de wolkenkrabber van bedrijf One Vanderbilt heeft 3 jaar in beslag genomen. Het gaat om een complex gebouw met heel veel glas in. De lift in de New Yorkse wolkenkrabber zal gebruikt worden als toeristische attractie. Geïnteresseerden zonder hoogtevrees, zullen moeten betalen om de speciale effecten te kunnen beleven.

SUMMIT One Vanderbilt

Meest gelezen