Flickr/CC BY-NC 2.0/visitgent/https://flic.kr/p/SytwKd

Stad Gent neemt maatregelen tegen amokmakers in Overpoort, uitbaters sluiten iets vroeger dan normaal als "signaal"

De stad Gent gaat extra politieagenten inzetten in de populaire studentenstraat Overpoort om te vermijden dat amokmakers nog een kans krijgen om de boel er op stelten te zetten. Na overleg met de horeca-uitbaters worden nog extra maatregelen onderzocht, zoals het invoeren van een ingangspas en extra controles. "Alle uitbaters hebben beslist om als signaal de deuren om 6 uur 's ochtends te sluiten, dat is vroeger dan normaal bij de aanvang van het academiejaar."

Afgelopen weekend was het erg onrustig in de Overpoortstraat. De politie moest er tussenbeide komen toen een 100-tal jongeren er vrijdagavond amok maakten, onder meer door met flessen te gooien. Bij verschillende interventies raakten ook enkele agenten (zwaar)gewond. Caféuitbaters spreken over de zwaarste rellen in jaren. 

Er is vanmiddag overleg geweest met de stad om bijkomende veiligheidsmaatregelen te bespreken. Enkele horeca-uitbaters pleiten voor controles aan de in- en uitgangen van de Overpoortstraat. Ze zeggen dat de amokmakers bewust naar de studentenbuurt afzakken. "Het gaat niet om gewone studenten die we hier ook tijdens de week zien", verklaart caféuitbater Tim Joiris.

Alle uitbaters gaan als symbolische actie hun cafés sluiten om zes uur 's ochtends. "Er komt vanaf vijf uur 's ochtends een cooldownperiode en om zes uur sluiten we de deuren. Dat is iets vroeger dan anders aan het begin van het academiejaar. Het is een signaal aan iedereen om aan te geven dat we dit geweld niet willen en veroordelen", zegt Joiris in het Radio 1-programma "De wereld vandaag".

Tijdens het overleg tussen het stadsbestuur en de café-uitbaters zijn nog meer maatregelen besproken. Er zullen extra agenten ingezet worden in de Overpoortstraat en er wordt onderzocht of er met een ingangspas kan worden gewerkt. "We staan positief tegenover de samenwerking met de politie en we werken al jaren goed samen met de politie."

"We gaan voor meer politie-agenten op het terrein", aldus burgemeester Mathias De Clercq:

Videospeler inladen...

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) veroordeelde het geweld vanmiddag en kondigde extra maatregelen aan: "De drang om uit te gaan mag nog zo groot zijn, het mag niet uitmonden in vechtpartijen en geweld, laat staan in het zich richten tegen politiemensen." 

"Het gaat duidelijk om mensen die niet tot het vaste studentenpubliek behoren en die naar hier komen om amok te maken", gaat De Clercq verder." Het zou om groepen gaan, ook uit Frankrijk en Nederland, waar de coronamaatregelen strenger zijn, die naar Gent kwamen.  Niet het vaste studentenpubliek dat doordeweeks naar de Overpoort komt, zo hoorde verslaggever Willem Van Mullen bij de café-uitbaters.

Verslaggever Willem Van Mullem was deze avond in de Overpoortstraat om in "Laat" duiding te geven bij de onrust van de afgelopen tijd:

Videospeler inladen...

"Onze politie was vrijdag wel degelijk aanwezig in de Overpoort", verzekert burgemeester De Clercq. "Die aanwezigheid wordt verhoogd en er zullen extra controles zijn.  Ik heb een verslag opgevraagd bij de korpschef, op basis daarvan kan ik amokmakers een plaatsverbod opleggen, waarbij ze niet meer in de Overpoort kunnen komen."

Ook op wat langere termijn wil burgemeester De Clercq de straat weer veiliger maken. "De cafébazen werken nu al goed mee. Ze zullen bijvoorbeeld de komende weken geen optredens meer organiseren. En we hebben ook een plan klaar, "Overpoort 2.0", voor de volledige herinrichting van de straat, om die veiliger en meer leefbaar te maken. Dat was al ingezet en zal nu versneld worden ingevoerd."

Ondertussen is er nog altijd veel onduidelijkheid over de vice-praeses van de studentenclub van de Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen, die zaterdagavond teruggevonden is in Gent met een grote wonde aan zijn hoofd. Hij is in levensgevaar. Het is niet duidelijk of dit ook iets te maken heeft met de rellen van afgelopen weekend. 

"De rellen van afgelopen weekend waren buiten proportie". Onze reporter Dominique de Graaf was ter plekke aanwezig in De Overpoort, bekijk hieronder haar verslag:

Videospeler inladen...

Meest gelezen