AFP or licensors

Partij van president Poetin stevent af op meerderheid in parlement Rusland, veel klachten over fraude

Verenigd Rusland, de partij van president Vladimir Poetin, heeft weliswaar minder stemmen behaald dan vijf jaar geleden, maar stevent toch af op een tweederdemeerderheid in het Russische parlement. In heel Rusland zijn wel zeker 5.000 gevallen gemeld van fraude bij de parlementsverkiezingen. "Of er protest of onderzoek zal komen, valt af te wachten", zegt Jan Balliauw in Rusland. 

Verenigd Rusland hoopte zich opnieuw te verzekeren van een tweederdemeerderheid in de Doema, het Russische parlement. Dat stelt de partij van president Vladimir Poetin immers in staat om ongehinderd de grondwet te wijzigen, wat ze vorig jaar al deed. 

In de eerste uren na het sluiten van de stembureaus, gisteravond, had de kiescommissie nog gezegd dat de pro-Kremlinpartij wellicht niet genoeg zetels zou halen voor een tweederdemeerderheid. 

Maar intussen, met de meeste stemmen geteld, blijkt dat tóch het geval te zijn. Verenigd Rusland haalt weliswaar minder stemmen dan bij de vorige parlementsverkiezingen vijf jaar geleden, maar toch bijna 50 procent. Dat lijkt genoeg te zijn voor een tweederdemeerderheid van de zetels in het parlement.

"Een vooraanstaand politoloog had gisteravond al gewaarschuwd voor een soort "nachtelijk wonder"", zegt Jan Balliauw, die de verkiezingen voor VRT NWS volgt in Sint-Petersburg:

Videospeler inladen...

President Vladimir Poetin heeft de Russen vanmiddag bedankt voor hun vertrouwen. "Een eerlijke en propere overwinning", zo sprak Andrej Turtsjak van Verenigd Rusland gisteravond al. 

Duizenden klachten over fraude

Maar in heel Rusland zijn meer dan 5.000 meldingen van fraude binnengekomen. Volgens de oppositie is ook met elektronisch stemmen gefraudeerd, wat meteen ook de reden zou zijn waarom de laatste stemmen uit Moskou nog altijd niet bekend zijn.

De oppositie heeft het over verkiezingen die "vuiler" zijn verlopen dan die van 2011, die toen een protestgolf tegen fraude hadden ontketend. Maar dat het nu opnieuw zover komt, is minder waarschijnlijk, want de oppositie heeft het veel moeilijk gekregen om zich te roeren.

Aleksej Navalny, een van de belangrijkste tegenstanders van Poetin, zit in de gevangenis, terwijl zijn beweging het stempel "extremistisch" heeft gekregen en de medestanders zijn ondergedoken of uitgeweken. Ook het werk van onafhankelijke media is er de voorbije jaren veel moeilijker op geworden. 

Dat alles maakte het voor de oppositie ook in de aanloop naar de verkiezingen veel moeilijker om een stempel te drukken.

Communisten stijgen sterk

Navalny had tegenstanders van de Russische president Poetin opgeroepen om "slim te stemmen", namelijk hun stem te geven aan de sterkste tegenstanders van Verenigd Rusland. Volgens die stemtactiek worden de proteststemmen dus als het ware gebundeld. 

Daar hebben vooral de communisten voordeel van ondervonden. De Communistische Partij behaalde ongeveer 20 procent van de stemmen, een sterke stijging. Hoe ze daarmee zal omgaan, valt af te wachten. "Tot nu toe zijn de communisten vaak kritisch geweest tijdens de campagne, maar niet meer wanneer de verkiezingen voorbij waren", zegt Jan Balliauw. 

Meest gelezen