Vijf agenten gewond na verkeerscontrole in Sint-Jans-Molenbeek: drie zwaargewond naar ziekenhuis gebracht

In de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek zijn vijf agenten gewond geraakt tijdens een verkeerscontrole op de Gentsesteenweg. Drie onder hen zijn zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, maar konden ondertussen alweer naar huis. Dat meldt het parket. De bestuurder van het voertuig is opgepakt. 

Deze voormiddag voerde de politie in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek een verkeerscontrole uit. "Tijdens die controle bleek dat de boorddocumenten niet in orde waren. De bestuurder weigerde om mee te werken", zegt het parket van Brussel in een persbericht. En dus werd er bijstand gevraagd. 

"De bestuurder stelde zich daarna zeer agressief op", zo staat er nog in het persbericht. Hij viel de agenten aan met een autokrik. Eén agente viel bij de schermutseling op het trottoir. Ze was even buiten bewustzijn en werd met een hersenschudding naar het ziekenhuis gebracht. Twee andere agenten moesten ook zwaargewond naar het ziekenhuis. Alle drie zijn ze ondertussen weer thuis. Daarnaast raakten twee andere agenten ook lichtgewond, zegt het parket nog. Eerder was er enkel sprake van drie gewonde agenten. 

De bestuurder sloeg op de vlucht, maar kon even verder worden opgepakt. Hij werd ter beschikking gesteld van het parket van Brussel. 

Omstaanders konden de feiten filmen. Het NSPV - Nationaal syndicaat van het politie- en veiligheidspersoneel - heeft de beelden op Facebook gezet. 

Opgelet, de beelden zijn choquerend:

Videospeler inladen...

Politievakbonden: "Stellen dit al jaren vast"

"Het is het zoveelste signaal dat we willen geven, zowel aan de minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) , als aan minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en aan de voltallige regering", zo legt Carlo Medo van het NSPV uit. "We stellen al jaren vast dat het geweld tegen politie niet stopt." Snellere en strengere straffen zijn volgens het NSPV aan de orde. "Wij pleiten ervoor dat slagen en verwondingen en gewapende weerspannigheid tegen de politie voor de rechter worden gebracht. Het kan niet zijn dat mensen die zich elke dag voor de maatschappij inzetten, aangevallen worden wanneer ze een routinecontrole doen", besluit Medo. 

Carlo Medo van politievakbond NSPV reageert in "Het journaal": "De politie is een boksbal, en wij vinden dat het alleen maar erger wordt".

Videospeler inladen...

Ook de andere politievakbond VSOA reageert en wil dat zulke incidenten strenger bestraft worden. "Het gebeurt elke dag dat politiemensen worden aangevallen en verwond.  Het wordt tijd dat onze politieke overheden daar nu paal en perk aan stellen, samen met justitie. Ze moeten voorbeelden stellen voor jongeren in deze wijken dat dergelijke feiten altijd bestraft worden", aldus Vincent Houssin van het VSOA.

Dergelijke feiten moeten altijd bestraft worden

Vincent Houssin - Ondervoorzitter VSOA

De burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek, Catherine Moureaux, reageert op Twitter op de feiten. "Ik heb net vernomen dat drie van onze politieagenten gewond zijn geraakt door een burger bij een routinecontrole. Niets kan zulk geweld rechtvaardigen. Respect en solidariteit voor onze politiemacht in Brussel West", aldus burgemeester Moureaux.

Minister Verlinden: "Begrijp de verontwaardiging"

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft het geweld tegen de politie met klem veroordeeld in "De wereld vandaag" op Radio1. "Laat mij vooreerst zeggen dat ik de verontwaardiging van de vakbonden en iedereen die dit filmpje heeft bekeken helemaal begrijp. Het geweld tegen de politieagenten is volstrekt onaanvaardbaar", aldus Verlinden.

Volgens Verlinden is er een absolute prioriteit gemaakt van de aanpak van geweld tegen de politie en respect voor de politie. "Om die redenen hebben we aangekondigd dat we een nultolerantie nastreven voor dit soort incidenten. We willen hier absoluut paal en perk aan stellen."

Meest gelezen