Paul Rusesabagina tussen zijn advocaten.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Held van "Hotel Rwanda" Paul Rusesabagina krijgt 25 jaar cel voor banden met terroristische organisatie

In Rwanda is de Belgische Rwandees Paul Rusesabagina schuldig bevonden aan aanklachten die te maken hebben met terrorisme en veroordeeld tot een celstraf van 25 jaar. Rusesabagina staat bekend als de held die de bekroonde film "Hotel Rwanda" inspireerde. Tijdens de Rwandese genocide van 1994 redde hij meer dan 1.000 Tutsi's van de dood. Hij is een felle criticus van het beleid van de Rwandese president Paul Kagame. 

Paul Rusesabagina is schuldig bevonden aan "terreur-gelinkte aanklachten" en krijgt daarvoor de maximumstraf van 25 jaar opgelegd.  Er zijn bewijzen dat hij en zijn medebeklaagden een gewapende groep hebben opgericht die als doel had om terreurdaden te plegen. Dat zegt de Rwandese rechter. Ze beschouwt zowel de politieke groepering MRCD als de gewapende groep FLN als terreurorganisaties.  "Ze vielen mensen aan in hun huis of in auto's." 

Het Belgische gerecht heeft meegewerkt aan het vooronderzoek en bewijsmateriaal geleverd, zegt de rechter nog. Volgens zijn familie in België is Rusesabagina onrechtmatig aangehouden en maakte hij geen kans op een eerlijk proces. 

"We vragen aan de Belgische regering om onze papa terug te halen", zegt de dochter van Paul Rusesabagina in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Omstreden arrestatie

Rusesabagina werd in augustus 2020 aangehouden in de Rwandese hoofdstad Kigali. Hij was vanuit de Amerikaanse staat Texas naar Dubai gereisd, waar hij had afgesproken met een Burundese dominee die hem met een privéjet naar de stad Bujumbura in Burundi zou vliegen om daar een lezing te houden. Het vliegtuig landde niet in Bujumbura, maar in Kigali, waar Rusesabagina meteen werd gearresteerd. Enkele dagen later toonde de Rwandese tv hem in gevangeniskleding. 

Zijn dochters, die in België wonen, zeggen dat hun vader ontvoerd is.  In afwachting van zijn proces mocht Rusesabagina maar weinig contact hebben met zijn familie. "Mijn vader is gekidnapt en gefolterd, hij kreeg niet de medicijnen die hij nodig had en mocht ook niet de advocaat zien die hij wilde", zeiden zijn dochters in een eerder interview met Terzake. 

Reacties op de veroordeling

Nu het verdict gevallen is, reageert Carine Kanimba, de adoptiedochter van Rusesabagina niet verrast. "We hadden dit verwacht. Kagame heeft mijn vader ontvoerd en is daarna aan de televisie gaan vertellen dat mijn vader bloed aan zijn handen heeft. De rechters hebben geoordeeld wat de dictator wou dat ze zouden oordelen."

Deze uitkomst was te verwachten
Carine Kanimba, dochter van Rusesabagina

Ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès heeft gereageerd. "Aan het einde van deze gerechtelijke procedure - en ondanks herhaalde oproepen van België - moet worden vastgesteld dat de heer Rusesabagina geen eerlijk en billijk proces heeft gekregen, in het bijzonder wat de rechten van de verdediging betreft. Ook het vermoeden van onschuld werd niet gerespecteerd. Deze elementen stellen de facto het proces en het vonnis ter discussie", zegt ze. Wilmès verblijft momenteel in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Ze zal van de gelegenheid gebruik maken om een ontmoeting te hebben met haar Rwandese ambtsgenoot Vincent Biruta. 

In een persbericht verdedigt de Rwandese staat de beslissing van de rechters. Het FLN (Nationaal Bevrijdingsfront), de organisatie waarmee Rusesabagina volgens de rechters banden zou hebben, heeft zich volgens Rwanda schuldig gemaakt aan "brutale aanvallen zonder enige aanleiding, die op tragische wijze het leven hebben gekost aan 9 onschuldige Rwandezen, onder wie kinderen van 13 en 17 jaar." Rusesabagina zou het FLN hebben opgericht, als gewapende vleugel van zijn politieke partij, en zou meermaals zijn steun hebben uitgesproken voor hun acties, aldus de Rwandese regering. 

De woordvoerder van de Rwandese regering, Yolande Makolo, zegt dat de rechters stevig in hun schoenen staan. "Het bewijs tegen de beschuldigde was onweerlegbaar, en de Rwandezen zullen zich veiliger voelen nu gerechtigheid is geschied", verklaart Makolo. 

Bekijk hieronder de "Terzake"-reportage over Rusesabagina van onze reporter Stijn Vercruysse:

Videospeler inladen...

Meest gelezen