Provincie Luik scherpt coronamaatregelen aan: verbod op dansfeesten en nachtwinkels om 1 uur dicht

In de provincie Luik heeft de crisiscel beslist om de coronamaatregelen te verstrengen. Dat heeft gouverneur Hervé Jamar bevestigd in een persbericht. Zo komt er onder meer een verbod op dansfeesten en moeten de nachtwinkels om 1 uur ‘s nachts de deuren sluiten. Ook voor de horeca zijn er wijzigingen.

Nadat het Overlegcomité van de verschillende regeringen vorige week vrijdag de lokale besturen en de deelstaten de ruimte gaf om strengere maatregelen te nemen, had de Luikse provinciegouverneur Hervé Jamar zaterdag al meteen een politiebesluit ondertekend, waardoor de aflopende coronamaatregelen in de provincie ook na 1 oktober geldig blijven. 

Vandaag gaat de provincie Luik nog een stap verder: de provinciale crisiscel heeft beslist om de coronamaatregelen verder aan te scherpen, omdat de afgelopen dagen het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in de provincie fors zijn gestegen.

Horeca

Concreet komt er een verbod op dansfeesten en moeten de nachtwinkels om 1 uur ‘s nachts de deuren sluiten. In de Luikse horeca worden bepaalde maatregelen weer ingevoerd met betrekking tot de afstand tussen de tafels, het aantal toegestane personen en het verloop van de dienstverlening. "De nadruk wordt ook gelegd op het naleven van hygiënemaatregelen en op ventilatie van de ruimten". Verder wordt telewerken "sterk aanbevolen".

"Bovendien wordt er nauwer overleg gevoerd met de lokale autoriteiten die de bevoegdheid hebben om te beslissen of ze al dan niet evenementen willen houden op hun grondgebied", aldus de gouverneur van Luik.

De toestand wordt door de lokale autoriteiten als "zorgwekkend" beschouwd. De provincie schakelde onlangs terug naar alarmniveau 4. Gouverneur Hervé Jamar benadrukt, net als een paar dagen geleden, nog steeds het belang van het respecteren van afstand en het dragen van een mondmasker waar dat verplicht is.

Mondmaskerplicht

De Waalse regering buigt zich "donderdag of volgende week" over eventuele versoepelingen van de mondmaskerplicht. Zo zei minister-president Elio Di Rupo (PS) eerder op de dag in het Waalse parlement.

"We hebben nog geen standpunt over het Covid Safe Ticket - het gewest heeft advies gevraagd aan de Risk Assessment Group (RAG) - of over het mondmasker. We bespreken het donderdag of volgende week in de regering", zei Di Rupo. 

De Vlaamse regering zal mogelijk woensdag een beslissing nemen om de coronapas, het Covid Safe Ticket, eventueel breder in te zetten. Woensdag is er ook overleg met het onderwijsveld over de coronamaatregelen.

Meest gelezen