Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Schutter dringt universiteit binnen in Russische stad Perm: zes doden en meer dan 20 gewonden

In de Russische stad Perm, in Siberië, is een schutter de gebouwen van de staatsuniversiteit binnengedrongen en heeft daar het vuur geopend. Bij de schietpartij zijn zes doden en meer dan 20 gewonden gevallen. De schutter, een student, is aangehouden.

In Perm, een stad even ten westen van het Oeralgebergte, zo'n 1.300 kilometer ten oosten van de Russische hoofdstad Moskou, is een gewapende man vanmorgen de gebouwen van de staatsuniversiteit binnengedrongen en is daar beginnen te schieten. 

Bekijk in onderstaand filmpje de eerste beelden, die op de sociale media circuleerden. Op de beelden is onder meer te zien hoe de schutter de gebouwen nadert, en hoe studenten vanaf de eerste verdieping door de ramen naar beneden springen:

Videospeler inladen...

Er zijn zes doden en meer dan gewonden gevallen, zegt de Russische onderzoekscommissie. Eerder had de commissie het over acht doden, maar dat cijfer is naar beneden bijgesteld. Sommige studenten sprongen in paniek uit de ramen van de eerste verdieping, andere hadden zich opgesloten in leslokalen en kantoren. 

Schutter aangehouden

De schutter was een 18-jarige student van de staatsuniversiteit. Hij zou een wapen hebben gebruikt waarmee normaal gesproken rubberkogels worden afgevuurd, maar dat kan worden aangepast voor andere munitie. 

De schutter is aangehouden en zou daarbij gewond zijn geraakt. 

Vóór de schietpartij had hij op sociale media een foto gepost waarop hij poseerde met een wapen, een helm en munitie. Hij zou "al lang hebben gedacht en gedroomd om zoiets te doen", en zou gehandeld hebben "uit haat", niet vanuit politieke of religieuze motieven.

Eerder dit jaar, in mei, was er ook al een dodelijke schietpartij in een school in de stad Kazan. Een 19-jarige schutter maakten toen negen slachtoffers: zeven scholieren en twee volwassenen.

Meteen na dat incident beloofde president Vladimir Poetin de vuurwapenwetten aan te passen. Het Russische parlement heeft intussen een wet goedgekeurd die de minimumleeftijd voor wapenbezit, ook van wapens voor jacht, sport of zelfvedediging, optrekt van 18 naar 21 jaar, maar die is nog niet van kracht.

AFP or licensors

Meest gelezen