Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Wie deze winter gaat skiën in Oostenrijk, zal coronapas nodig hebben in de skilift

De Oostenrijkse regering heeft nieuwe maatregelen aangekondigd voor het komende wintersportseizoen. De coronapas speelt een centrale rol. Zo mag enkel wie gevaccineerd, recentelijk hersteld of negatief getest is de skilift in. Als het aantal coronapatiënten op intensieve zorg toeneemt, kunnen de regels strenger worden, zeker voor wie niet gevaccineerd is. 

De Oostenrijkse regering heeft vandaag bekendgemaakt hoe het komende wintersportseizoen eruit zal zien. Wintersporters zullen hun favoriete sport(en) kunnen uitoefenen, maar dienen zich wel te houden aan enkele maatregelen. Zo zullen de kabelbanen enkel toegankelijk zijn voor wie kan aantonen dat hij of zij gevaccineerd, recent hersteld of negatief getest is. 

In de skiliften zullen geen afstandsregels of capaciteitsbeperkingen meer gelden, terwijl dat het voorbije seizoen nog wel het geval was. Wel zal het verplicht zijn om FFP2-mondmasker te dragen.

Intensieve zorg

Als het aantal coronapatiënten op de afdelingen intensieve zorg toeneemt, kunnen de maatregelen strenger worden, zeker voor wie niet gevaccineerd is. 

Momenteel liggen er ongeveer 200 patiënten op intensieve zorg. Als dat aantal stijgt naar 300, dan zullen niet-gevaccineerden niet langer worden toegelaten bij après-skigelegenheden.

Stijgt het aantal coronapatiënten op intensieve zorg naar meer dan 400, dan zullen niet-gevaccineerden een negatieve PCR-test moeten kunnen voorleggen om kabelliften te gebruiken of restaurants en hotels te bezoeken. Voorlopig volstaat ook een negatieve sneltest.

De Oostenrijkse regering hoopt met de nieuwe regels een veilig wintersportseizoen mogelijk te maken. Bij het begin van de corona-pandemie, in het voorjaar van 2020, had Oostenrijk nog kritiek gekregen voor de manier waarop het was omgegaan met een corona-uitbraak in het populaire skigebied Ischgl.

Meest gelezen