Foto NMBS

Werken aan Sint-Pietersstation in Gent naar een nieuwe fase

Morgen start de tweede fase van de grote vernieuwingswerken aan het station Gent-Sint-Pieters. De  perrons 7 tot en met 1 worden nu aangepakt, dat zal enkele jaren duren. De werken slepen ook al lang aan en zijn verschillende keren uitgesteld. 

In de eerste fase zijn de sporen en perrons 12 tot 8 vernieuwd. Nu is het de beurt aan de sporen en perrons 7 tot en met 1. Er komt een volwaardige overkapping die de reizigers moet beschermen tegen alle weersomstandigheden. De perrons worden verhoogd tot 76 centimeter. Er komen nieuwe roltrappen en liften die autonoom toegankelijk zullen zijn.

Voor de vele fietsers komen er nieuwe fietsenstallingen op het gelijkvloers en in de kelderverdieping. Daardoor zal er plaats zijn voor in totaal 17.000 fietsen. Er komt op het gelijkvloers (onder de treinsporen) een tramstation, verschillende publieke voorzieningen en commerciële ruimtes.

Foto NMBS

Zo weinig mogelijk hinder

Om de hinder voor de reizigers, en de impact op het treinverkeer, zoveel als mogelijk te beperken, worden de werken in fases gedaan. Telkens zullen twee sporen niet gebruikt kunnen worden. Het is pas als de twee vernieuwd zijn dat er opgeschoven wordt naar de volgende sporen.

Vanaf morgen wordt gestart met de sporen 6 en 7. Aansluitend wordt perron 7 en 8 afgewerkt. Tegen het einde van 2023 moeten de sporen 6 en 7 klaar zijn, samen met de perrons 6, 7 en 8. Daarna zijn alle andere sporen en perrons om de beurt gepland.

Foto NMBS

Infrabel startte de afgelopen weken de voorbereidende werken van het station tot aan de Snepkaai. De werken worden in opdracht van de NMBS uitgevoerd door de tijdelijke maatschappij Antwerpse Bouwwerken-VALENS-EEG.

Andere plannen

Naast alle vernieuwingswerken aan de perrons en de sporen, komt er ook een nieuw tram- en busstation, is er een projectontwikkeling aan de Koningin Fabiolaan. Ook het S-gebouw aan het Koningin Mathildeplein en het publiek domein in de stationsbuurt wordt heringericht. Op 12 oktober is er een infomarkt in de oude tramtunnel van het station waar informatie kan verkregen worden over de werken.

Meest gelezen