Vrijwilligers aan  Dender strijdbaar na sluikstort uren na opruimactie: "Dit motiveert ons nog meer door te gaan"

Vrijwilligers van de "World Cleanup"-actie aan de Dender zijn  vlak na een grote opruimactie slachtoffer geworden van nieuw sluikstort. "We hadden alles helemaal opgeruimd, enkele uren later was het er al opnieuw een stort", verklaart bezielster Valérie de Groote. "Dit motiveert ons om volgend jaar heel de Dender aan te pakken!"

In de Denderstreek zijn, net als elders in het land, afgelopen zaterdag heel wat vrijwilligers uitgerukt om zwerfvuil op te ruimen in het kader van de "World Cleanup Day".  Dat gebeurde op 4 verschillende locaties langs de Denderrivier om mensen te sensibiliseren en aan te zetten om geen vuil meer achter te laten. Zo'n 170 vrijwilligers staken de handen uit de mouwen in Affligem, Dendermonde, Denderleeuw en Geraardsbergen. Ze haalden samen net geen 400 kilogram zwerfafval op. Amper enkele uren na de actie was één van de locaties al opnieuw een stort. 

In Dendermonde hadden we een idyllische plek aan 't Saske helemaal opgeruimd, enkele uren later was het er al opnieuw een slagveld
Valérie De Groote, vrijwilliger bij World Cleanup Day

Voor de vele vrijwilligers kwam het nieuwe sluikstort als een schok. "Het is onwerkelijk om te zien dat mensen zomaar overal afval achterlaten, zelfs op een plek die zo mooi en rustig is. Het maakt ons heel erg boos", vertelt Valérie De Groote van World Cleanup Day.

"We gaan nu de hele Dender aanpakken"

De woede heeft zich intussen ook al vertaald in nieuwe acties en ambitieuse plannen. "Volgend jaar willen we een enorm grote actie houden langs heel de Dender, zowel op de oevers als in en op het water." 

Hoe meer mensen het goede voorbeeld geven, hoe geïsoleerder de mensen staan die het nog altijd niet snappen

Valérie De Groote, vrijwilliger bij World Cleanup Day

"We willen de hele rivierbedding opruimen, goed voor 64 kilometer. We zijn nu al contacten aan het leggen met alle betrokken steden en gemeenten om de actie te kunnen doen slagen. Enkel door het goede voorbeeld te blijven geven, tonen we de enkelingen die toch nog sluikstorten dat ze meer en meer alleen staan."  

Meest gelezen