Belga Image

Wielrenner en gemeenteraadslid Florian Vermeersch uit Lochristi haalt brons op WK tijdrijden voor beloften: reacties burgemeester en Vermeersch

Florian Vermeersch (22) uit Lochristi heeft brons gehaald op het wereldkampioenschap tijdrijden voor beloften. Daarmee bezorgt hij ons land de 3e medaille op het WK. Vermeersch is ook gemeenteraadslid in de gemeente en daar zijn ze bijzonder trots op hem. Burgemeester Yves Deswaene (Open Vld): "Ik verschiet er niet echt van."

"Ik wist al langer dat Florian goed kan tijdrijden en kan crossen. Als ik mij niet vergis, is hij ook al eens 5e geweest bij de profs", begint burgemeester Deswaene zijn lofzang. "Als hij voorgegaan wordt door mannen als Lampaert, Van Aert en Campenaerts, dan wil dat toch al iets zeggen? Dit is een fantastische prestatie, van mondiaal niveau, in een universele sport."

Ik denk dat hij nog veel groeimarge heeft
Burgemeester Yves Deswaene (Open Vld)

De Lotto Soudal-renner heeft een parcours gereden van 30 kilometer tussen Knokke-Heist en Brugge en reed een tijd van 34 minuten en 41 seconden. Dat bezorgde hem de 3e plaats. Deze prestatie herinnert de burgemeester aan hoe Vermeersch als kleine jongen rondrende in de streek: "En hij heeft nog veldcross gedaan ook. Hij is van alle markten thuis. Ik ben geen kenner, maar ik denk dat hij nog veel groeimarge heeft."

Belga Image

Gemeenteraadslid

De burgemeester vindt Vermeersch een goede wielrenner, maar nog meer dan dat zelfs: "Het is een veelzijdig persoon. Hij is sinds 2018 gemeenteraadslid voor Open Vld hier in Lochristi. Hij was 18 toen nummer 18 vrijkwam op de lijst, de rest is geschiedenis."

Hij is gemeenteraadslid en hij studeert ook nog eens geschiedenis
Burgemeester Yves Deswaene (Open Vld)

De jonge wielrenner is naast sporter en gemeenteraadslid ook nog eens student: "Hij studeert geschiedenis aan de universiteit van Gent. Hij krijgt de kans om dat te plannen met de andere zaken die hij doet. Maar ik blijf erachter zitten dat hij dat niet verwaarloost", zegt de burgemeester vastbesloten.

"Hij helpt zelf mee als hij een fandag organiseert"

Florian Vermeersch is bijna "too good to be true" want hij is dan ook nog een warm en sociaal iemand, zegt burgemeester Deswaene: "Hij is zeer attent naar zijn ouders en zijn zussen toe, en ook naar de grootouders die hij had en nog heeft. Dankbaar naar familie en naar supporters toe, hij organiseert ieder jaar een fandag waar hij zelf ook aan meehelpt."

Er broeit hier iets in de streek
Burgemeester Yves Deswaene (Open Vld)

Ook in de gemeenteraad wordt hij graag gezien: "Hij is ambitieus en leergierig, maar nooit opdringerig." Burgemeester Deswaene suggereert nog dat er misschien iets in de lucht hangt in de omgeving: "Jonas Van de Steene (handbiker) is 4e geworden op de Paralympische Spelen, dat is ook zo een kerel van bij ons. Eerder hadden we Gijs Van Hoecke en dan is er ook nog Evi Van Acker van Zaffelare. Ja, er broeit iets in de streek."

Het verhaal op het WK is nog niet gepasseerd voor de wielrenner. Vrijdag 24 september staat hij, samen met Lotto Soudal U23-renners Arnaud De Lie en Lennert Van Eetvelt, aan de start van het beloftewereldkampioenschap op de weg.

"Een ontlading toen ik over de finish reed"

"Het was een echte ontlading toen ik over de finish reed", zegt Florian Vermeersch zelf. Ondanks de pijn en het afzien, doet hij het graag: "Ik haal er achteraf altijd veel voldoening uit." Iedereen wenste hem een dikke proficiat achteraf, en als gemeenteraadslid van Lochristi, ook vanuit politieke kant. "Ik kreeg felicitaties van Egbert Lachaert (Open Vld) en ook Hilde Crevits (CD&V)."

Deze week schrijft hij zich ook in als student voor het nieuwe academiejaar. "Ik moet dat dringend eens doen", zegt hij nog.

Beluister hieronder een interview met Florian Vermeersch zelf:

Meest gelezen