Woordvoerder Agentschap voor Natuur en Bos krijgt doodsbedreigingen na communicatie over de wolf

De wolven in Limburg verdelen ons land. Zo erg zelfs dat Jeroen Denaeghel, woordvoerder van het Agentschap voor Natuur en Bos, nu ook doodsbedreigingen krijgt. "Je leest zoveel nonsens over de wolf in de media, dat voedt de angstpsychose", vertelt hij in Spits op Radio 2.

De wolf verhit de gemoederen in Vlaanderen. Zelfs zo erg, dat de woordvoerder van het Agentschap voor Natuur en Bos wordt bedreigd op sociale media. "Ik sta er wel bij stil en het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Ik weet ook niet goed wat ik ermee moet, dus heb ik contact opgenomen met viroloog Marc Van Ranst. De bedreigingen die ik krijg, zijn uiteraard niet te vergelijken met wat hij voorgeschoteld krijgt. Maar ik kan me nu wel wat meer inbeelden wat het moet zijn voor hem om zulke berichten continu te lezen."

Doodsbedreigingen uiten is strafbaar en dus kreeg Denaeghel het advies om een klacht in te dienen bij de politie, dat heeft hij ook gedaan. 

"Ik ben ook maar een woordvoerder die communiceert over het beleid van mijn werkgever. Ik heb voor alle duidelijkheid ook enorm veel begrip voor de schade en het leed van de landbouwers. Ik mag er niet aan denken dat mijn pony wordt doodgebeten. Al raden we de mensen in het risicogebied al twee jaar aan om hun vee te beschermen. Je kan een beroep doen op het Wolf Fencing Team Belgium voor advies. En er zijn ook subsidies voor wolfwerende omheiningen."

"Foute informatie"

Volgens de woordvoerder maken de wolven in ons land de mensen echt gek. "Ik vrees dat er helaas verkeerde informatie over de wolf de ronde doet op dit moment. En het spijt me om dat te zeggen, maar daar spelen de media niet altijd een nette rol in. Ik heb de voorbije week in de krant verschillende doemscenario's gelezen over de wolf. Van 'We mogen niet meer buiten komen' tot 'Wat als hij mijn kind aanvalt?'. Op die manier wordt de angstpsychose gevoed en daar maken bepaalde mensen misbruik van om foute informatie te verspreiden."

"Zo lees je bijvoorbeeld dat het zou gaan om een probleemwolf in Limburg", vertelt Denaeghel. "Dat is tot nu toe helemaal niet bewezen. Elk gedrag van het dier is biologisch perfect verklaarbaar. Het wordt tijd dat we allemaal nuchter worden en gaan lezen wat de échte feiten zijn over de wolf."

Meest gelezen