Nieuw Vlaams dementieplan voorgesteld: "Extra ondersteuning voor mensen met dementie die thuis wonen"

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft ter gelegenheid van Wereld Alzheimer Dag een nieuw dementieplan klaar. Tot nog toe kregen vooral woonzorgcentra ondersteuning om mensen met dementie beter op te vangen, nu wil Beke dit uitbreiden naar mensen met dementie die thuiswonen en hun zorgverleners. Aangezien 7 op de 10 mensen met dementie thuiswonen, is die extra ondersteuning zeker welkom. 

Gisteren getuigden Ronny Van de Vijver en Els Lyphout in "De zevende dag" over hoe het is om te leven met jongdementie. Ronny kreeg begin dit jaar de diagnose fronto-temporale dementie en Els is zijn partner en mantelzorgster. 

"Je hebt soms het gevoel dat je er helemaal alleen voor staat", zegt Els. Gelukkig heeft hun huisarts hen goed opgevangen en op de goede weg gezet. 

Bekijk hier de getuigenis van Ronny Van de Vijver en Els Lyphout in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

"Deze getuigenis onderlijnt hoe belangrijk het is dat er extra ondersteuning komt voor mensen met dementie die thuiswonen", zegt minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vandaag in "De ochtend". Vandaag stelt hij zijn nieuwe dementieplan voor. Het is de bedoeling om de expertise die opgebouwd is in de woonzorgcentra rond dementie nu ook in de thuiszorg en bij de eerstelijnszorg te verspreiden. 

"Wij hebben vandaag in onze woonzorgcentra referentiepersonen. Dat zijn mensen die opgeleid zijn en een expertise hebben om de problematiek van dementie aan te gaan. Dat willen we nu verbreden", zegt Beke. 

"Zoals in de getuigenis in "De zevende dag" al aangegeven werd, is het belangrijk om te kunnen terugvallen op een huisarts of iemand anders met expertise. Met dit plan willen we de thematiek van dementie onder de aandacht brengen van mensen die werken in de thuiszorg en de eerstelijnszorg en op die manier de patiënten en hun families mee begeleiden."

Beluister hier het volledige gesprek met minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1:

Kwaliteitskader

De Vlaamse regering heeft 159.000 euro uitgetrokken om het kwaliteitskader dementie uit te rollen in 20 woonzorgcentra en thuiszorgorganisaties. "Vooral de kwaliteit van de zorg voor mensen met dementie staat daarbij voorop", zegt Beke. Het is ook de bedoeling om referentieartsen in te schakelen die de huisarts kunnen ondersteunen bij de diagnose en verdere opvolging.

Het plan wil ook mensen met dementie en hun mantelzorgers ondersteunen, zodat ze niet het gevoel hebben dat ze er alleen voor staan. Bijvoorbeeld door een aanbod van psycho-educatie, praatgroepen en aandacht voor interactie en ontmoeting. 

Bekijk hier een reportage over jongdementie uit "De zevende dag". In zorgboerderij Hof Ter Motte komen mensen met jongdementie samen:

Videospeler inladen...

Het nieuwe dementieplan is al het derde op een rij. Vlaanderen en het Brusselse Gewest tellen momenteel zo'n 141.000 mensen met dementie en dat aantal zal volgens voorspellingen meer dan verdubbelen tot 283.000 in 2070. Het nieuwe dementieplan focust op de typisch Vlaamse bevoegdheden: preventie, optimaliseren van de kwaliteit van de zorg en mantelzorgondersteuning. Bovendien wil het ook inzetten op een taboedoorbrekende en genuanceerde beeldvorming over de aandoening.

Beke zegt dat er intensief overlegd is over het plan met een zestigtal belanghebbenden: van mensen met dementie zelf, hun mantelzorgers tot professionele hulpverleners zoals artsen, apothekers, ziekenfondsen, thuiszorgdiensten. Ook de koepelorganisaties, de Vlaamse Ouderenraad en de Alzheimer Liga werden betrokken. 

Meest gelezen