Archieffoto VRT NWS

Zeebrugge verwelkomt eerste cruiseschip sinds begin coronacrisis

In Zeebrugge is vandaag het eerste cruiseschip sinds het begin van de coronacrisis aangemeerd. Een belangrijke gebeurtenis voor de sector, die zwaar te lijden had onder de pandemie. "Ook de rest van de provincie profiteert van de cruises", klinkt het bij de haven van Zeebrugge.

Normaal kunnen er op de MS Artania 1.260 passagiers meevaren, maar dat aantal wordt beperkt tot 876 reizigers. Alle – voornamelijk Duitse – passagiers zijn, net zoals de bemanning, volledig gevaccineerd. Piet Vandenkerkhove, Cruise Manager van de haven van Zeebrugge, is alvast erg blij met de terugkeer van de cruiseschepen: “We hebben er heel lang op moeten wachten, het laatste schip dat we hier hadden dateert van 11 maart 2020”.

Dagexcursies in heel de provincie

Na een controle van de scheepvaartpolitie kunnen de passagiers een dagje aan wal om de provincie te bezoeken. “Ze gaan in de eerste plaats naar Brugge en de regio rond Ieper voor het oorlogstoerisme. Maar ook Oostende, Damme, Knokke en het hele ommeland van Brugge worden vaak bezocht. Bezoekers van een cruiseschip zorgen natuurlijk niet voor extra hotelboekingen, maar restaurants en toeristenwinkels kunnen hier zeker bij baten als toeristen souvenirs kopen en van de lokale specialiteiten zoals bier en chocolade proeven", vertelt Cruise Manager Vandenkerkhove. 

Strenge maatregelen aan boord

De cruisesector werd door de coronapandemie hard getroffen. Inmiddels gelden er strenge maatregelen aan boord om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo moeten alle passagiers en bemanningsleden gevaccineerd zijn of een Covidpaspoort hebben. Maar verblijven de gezelschappen ook in aparte bubbels per dek. Op het schip zelf is er voldoende ruimte voorzien om de passagiers eventueel in quarantaine te plaatsen en ook het nodige medische personeel is mee aan boord. 

Zeebrugge verwacht dit jaar nog 26 cruiseschepen. Voor de volgende jaren ziet het er nog beter uit. Voor het seizoen 2022 zijn al 148 kaaiaanvragen ingediend en voor 2023 staat de teller al op 106.

Meest gelezen