Ziekenhuis in Aalst gebruikt robotchirurgie voor tepelsparende borstoperatie: “Kan vooral jongere vrouwen helpen”

Het OLV Ziekenhuis in Aalst gebruikt, als eerste in ons land, een nieuwe techniek om tepelsparende borstamputaties uit te voeren. Tijdens de ingreep met robotchirurgie wordt de borst onmiddellijk gereconstrueerd. De techniek kan jonge vrouwen met een familiale voorgeschiedenis helpen. 

In het Onze Lieve Vrouw Ziekenhuis in Aalst zijn al twee vrouwen geopereerd met een baanbrekende nieuwe techniek om tepelsparende borstamputaties uit te voeren. Het gaat om een primeur in ons land, enkel ziekenhuizen uit Milaan en Parijs gebruiken de techniek al vaker. "We gebruiken robotchirurgie om de borstamputatie uit te voeren", verklaart dokter Koen Traen. "Het grote voordeel is dat we daardoor amper littekens maken, via een kleine insnede halen we weefsel uit de borst. Via dezelfde opening brengen we meteen ook een borstprothese in." 

Een zware operatie, littekens en het hele proces hebben een grote impact. Met de nieuwe techniek wordt die een pak kleiner. 

Heidi Vansevenant, vzw Think Pink

Door de nieuwe techniek kan de tepel gespaard worden bij de operatie. "Een amputatie is vaak een zware verminking, door de robotchirurgie is de impact veel kleiner." Vzw Think Pink, de nationale borstkankercampage, is erg blij met de nieuwe techniek. "Dit is erg positief nieuws voor alle lotgenoten", zegt bezielster Heide Vansevenant.

Vrouwen met familiale voorgeschiedenis

Het OLV Ziekenhuis zal de techniek verder toepassen maar benadrukt dat voorlopig niet iedereen in aanmerking komt. "De techniek werkt jammer genoeg voorlopig enkel bij vrouwen die nog vrij jong zijn, vaak ook met een kleinere cupmaat. Dat is zo omdat de prothese perfect moet passen, bij oudere vrouwen hangen borsten al iets meer en lukt dat niet. Patiënten die in aanmerking komen zijn daarom vrouwen vanaf de 30, vaak met een familiale voorgeschiedenis. Mensen die dus vrezen dat ze borstkanker kunnen krijgen en een preventieve operatie laten uitvoeren."

Dit is voor een beperkt aantal vrouwen een zeer goede oplossing

dokter Koen Traen

De operatie kan niet altijd uitgevoerd worden want bij sommige borstkankers zit het kwaadaardige weefsel te dicht bij de huid of de tepel. "We moeten eerlijk zijn en zeggen dat deze techniek maar voor een aantal vrouwen een oplossing kan zijn, maar wel een heel goede."

Positieve reacties

"De techniek is nog in volle ontwikkeling", benadrukt Traen. Beide patiënten zijn wel erg tevreden. "Dat vinden we heel belangrijk, zij moeten het goed vinden. We blijven het verder opvolgen en onderzoeken." 

Meest gelezen