Guillaume Van Laethem

"Karrewiet"-anker verandert naam van Mariam naar Meryem: zo gaat dat in zijn werk

Meryem El Mandoudi, nieuwsanker bij "Karrewiet", het jeugdjournaal van VRT, heeft officieel haar voornaam laten veranderen. Tot voor kort ging Meryem als Mariam door het leven. "De schrijfwijze leunt nu dichter aan bij de correcte uitspraak", verduidelijkt Meryem de reden voor haar naamsverandering in een vlog.

Meryem kreeg bij haar geboorte de naam Mariam mee, maar omdat de 'a' in het Arabisch vaak uitgesproken wordt als een 'e', moeten we dus eigenlijk Meryem zeggen. Het was voor het "Karrewiet"-anker dan ook een logische stap om haar naam officieel op haar identiteitskaart te laten veranderen.

Bekijk hier waarom Meryem haar voornaam officieel liet wijzigen

Videospeler inladen...

De inspiratie voor de naamswijziging haalde Meryem overigens bij haar zus die ook haar naam liet wijzigen, van Siham naar Sihem. De zussen zijn lang niet de enigen die hun voornaam lieten wijzigen in België.

Uit cijfers van Statbel, het Belgisch statistiekbureau, blijkt dat 3.121 Belgen hun naam lieten veranderen in 2020. Onder hen 1.912 Vlamingen. Dat is ongeveer een verdubbeling ten opzichte van 2017, dat was het laatste jaar voor de vereenvoudiging van de procedure.

Zo ga je te werk

In 2018 is de procedure om je voornaam te laten wijzigen namelijk een stuk eenvoudiger geworden dan voorheen. Je hoeft de keuze zelfs niet te motiveren. De meeste mensen die hun voornaam laten veranderen doen dat omdat ze de naam niet mooi vinden, omdat ze ermee gepest worden of omdat ze een geslachtsverandering ondergingen.

De enige voorwaarde is dat je nieuwe naam geen aanleiding tot verwarring kan geven en dat ze geen schade kan aanrichten aan jezelf of anderen.

Om een aanvraag in te dienen maak je een afspraak bij de gemeente waar je woont. Vergeet bij die afspraak zeker niet je identiteitskaart mee te brengen. 

De gemeente bepaalt zelf de prijs maar op heel wat plaatsen, zoals in Gent, Leuven, Brugge en Hasselt is het helemaal gratis. In Antwerpen is een naamswijziging gratis voor transgenders en kinderen, andere mensen betalen vijftig euro. 

Als je aanvraag wordt goedgekeurd duurt het maximaal drie maanden voor je je nieuwe identiteitskaart kan gaan ophalen.

Familienaam veranderen

Je familienaam laten veranderen is dan weer een pak moeilijker en duurder. De verandering van je familienaam is geen recht maar een gunst. Het is de koning zelf die zijn goedkeuring moet geven. Elke aanvraag moet ingediend worden bij de federale overheidsdienst Justitie en wordt individueel onderzocht.

Er wordt ook een ernstige motivatie gevraagd om je familienaam te veranderen. De procedure kost 140 euro en kan 6 tot 12 maanden duren.

Voor meer informatie over het wijzigen van je voor- of familienaam kan je terecht op de website van de FOD Justitie.

Meest gelezen