21 jongerenambassadeurs voor De Warmste Week over tolerantie: "Die hokjes moeten weg"

De Warmste Week vaart dit jaar onder de vlag “Kunnen zijn wie je bent”. Er wordt geld ingezameld voor projecten voor meer tolerantie en gelijke kansen voor iedereen. 21 jongeren zetten er om persoonlijke redenen mee hun schouders onder.

“Kunnen zijn wie je bent”, je overal veilig en op je gemak voelen, is niet evident in een samenleving die mensen maar al te graag in hokjes stopt en etiketten opkleeft. De Warmste Week vraagt aandacht voor het thema en wil er ook iets aan doen. Er wordt geld ingezameld voor een De Warmste Weekfonds, dat allerlei projecten zal steunen.

De Warmste Week richt zich naar iedereen. Maar het thema leeft met name sterk bij jongeren, blijkt uit onderzoek van de VRT-studiedienst bij jongeren tussen 16 en 24 jaar. Velen zijn verontrust over de toenemende intolerantie en polarisering in onze samenleving, maar zijn wel bereid om ervoor in actie te komen. Voor 7 op de 10 jongeren gaat de prioriteit naar “een wereld waar iedereen zich goed in zijn vel voelt” (76 procent) en “waar iedereen de vrijheid heeft te zijn wie men is of wil zijn” (72 procent).   

21 jongerenambassadeurs zetten zich nu mee in voor De Warmste Week. Drie VRT-gezichten - Gloria Monserez, Kawtar Ehlalouch en Stéphan Tanganagba - en 18 andere geëngageerde jongeren, gekozen uit meer dan 800 kandidaturen. 

Ik ben verontwaardigd en wil dat anderen dezelfde kansen krijgen als ik

Elian Pergola is 20, Limburgs student aan de KU Leuven met Italiaanse roots, is ook vrijwilliger bij de lokale jeugdraad en maakt podcasts. “Ik heb het gevoel dat ik bevoorrecht ben door de kansen die ik gekregen heb op school en daarbuiten, met familie en vrienden. Als ik rond me kijk, zie ik dat bepaalde jongeren en anderen die kansen niet krijgen, dat ze belemmerd worden door bepaalde obstructies, door omstandigheden. Dan komt er bij mij een gevoel van verontwaardiging naar boven. Dan wil ik daar iets aan doen opdat mensen dezelfde kansen krijgen als ikzelf.” DWW-ambassadeur worden was een logische stap voor Elian: “Toen ik die oproep zag, dacht ik: dit is mijn kans om daar iets aan te verbeteren.”

Ook kinderen moeten kunnen zijn wie ze zijn

Elian werd in de lagere school om allerlei redenen gepest, van "verkeerde" schoenen tot te lang haar of een Italiaanse achternaam. “Ik had het gevoel dat ik een outcast was. Ik heb me vaak eenzaam gevoeld, geen deel van de groep. Dat is de oorzaak dat ik nu nog altijd mensen opmerk die zich in in een bepaald hoekje of hokje van de maatschappij geduwd voelen. Dat is het thema van DWW: we willen van het hokjesdenken af. Ik spreek uit ervaring: in de lagere school had ik helemaal niet het gevoel dat ik mezelf kon zijn.” 

Uitsluiting kan inderdaad al vroeg beginnen, stipt Elian aan: “Ik was altijd blij om thuis te zijn. Mijn goesting om naar hobby's te gaan verdween. De fut van een kind van 9 was volledig weg, terwijl een kind moet kunnen spelen, plezier maken, naar buiten gaan, doen wat hij graag doet.” Elian besluit: “Het is heel  belangrijk al van in de kinderjaren dat een kind kan zijn wie het wil zijn, samen met iedereen in de klas. Een kind neemt dat mee in de rest van zijn leven.”

Niet makkelijk om op te groeien in een witte omgeving als je er anders uitziet

Lotus Li is een geadopteerde, half-Chinese, geëngageerde VUB-studente van 19 . “Ik ben blij dat ik een deel van die cultuur mee heb gekregen en dat ik weet wat er in die twee verschillende werelden leeft. Maar tegelijk is het niet altijd makkelijk om op te groeien in een heel witte omgeving, terwijl je er anders uitziet.” Het thema “Kunnen zijn wie je bent” ligt Lotus enorm aan het hart. “Heel veel factoren maakten dat ik me soms wel anders voelde in Vlaanderen. Bij iedereen rond mij speelt dat ook. Er is zoveel maatschappelijke druk, zoveel verwachtingen…”

“Ik denk dat heel veel Vlamingen niet weten hoe het voelt om op te groeien en niet-wit te zijn. Als het al over diversiteit gaat, dan over de moslim- of de zwarte gemeenschap, maar bijna nooit over mensen met Aziatische roots.” Lotus Li is advizeur bij de Vlaamse Jeugdraad en is een van de oprichters van “Untold Asian Stories”, waarmee ze de Aziatische gemeenschap met zichzelf en met andere Vlamingen wil verbinden. 

Amin Khorari is 23 en student. Hij is al 8 jaar animator in het jeugdwerk in Brussel. “Ik heb me kandidaat gesteld omdat ik verandering wil brengen in het imago van de jongeren van Brussel. Wij zijn de toekomst, met alle jongeren samen. Ik probeer het engagement van jongeren te stimuleren en ik hoop  - omgekeerd - dat de visie op Brusselse jongeren wat positiever wordt.”

Kunnen zijn wie je bent zou een basisrecht moeten zijn

Brussel is superdivers, maar “er zijn ook gemeenschappelijke kanten, neem nu de meertaligheid,” zegt Amin. Respect voor iedereen vindt hij uitermate belangrijk: “Ik ben zelf heel open opgevoed. Kunnen zijn wie je bent zou een basisrecht moeten zijn voor iedereen, ongeacht achtergrond, situatie, omstandigheden.” 

Er is zeker nog werk aan de winkel, erkent Amin. “Het imago van Brussel kan beter, maar de Brusselse mentaliteit is zelf soms ook gesloten; de muur moet aan twee kanten worden doorbroken. Ik hoop dat ook andere jongeren nu naar voren komen.” Amin is tevreden dat hij deel uitmaakt van de groep van 21 DWW-jongerenambassadeurs: “Elk heeft zijn verhaal, ieder heeft zijn input, mijn hoop is dat we over deze thema’s kunnen blijven praten.”  

Finn (16) voelde zich niet zoals de rest. "Je voelt dat het niet leuk is om met "zij" aangesproken te worden. Maar ik dacht: "Ik kan geen trans zijn, ik ben gewoon een meisje". Ik zat in de grootste onkenningsfase ooit. Ik dacht dat het misschien zo wel zou oplossen, it didn't", vertelt hij aan onze collega's van nws.nws.nws. Twee jaar stond hij op de wachtlijst van UZ Gent. In oktober vorig jaar had hij een eerste gesprek, eind oktober zal hij kunnen beginnen met hormonen. "Veel mensen denken dat trans zijn een keuze is. Maar ik kies er niet voor om mijn lichaam te haten." 

Bekijk hieronder zijn hele verhaal. 

"Het is geen wedstrijd om zoveel mogelijk geld binnen te halen, het is vooral de bedoeling om iets teweeg te brengen", zegt de CEO van VRT Frederik Delaplace:

Videospeler inladen...

Meest gelezen