Afgebrande schutterstoren in Wetteren is definitief geen beschermd monument meer

De procedure om de schutterstoren niet langer als beschermd monument te erkennen werd voor de zomer ingezet en is nu afgerond. De Wetterse schutterstoren, die in de buurt van het stationsplein stond en vorig jaar afbrandde, heeft geen erfgoedwaarde meer. De eigenaar kan nu beslissen wat hij met de toren doet. Wie de eigenaar precies is, is nog onduidelijk.

De toren, of staande wip, werd 16 jaar geleden beschermd als monument. Op 11 juli 2020 brandde de toren gedeeltelijk af. Omdat hij onveilig was geworden en geen erfgoedwaarde meer had om nog te beschermen als monument, besliste minister van erfgoed Diependaele, om een procedure te starten die de titel van beschermd monument zou wegnemen. 

Procedure

Er was eerst een voorlopige opheffing van de bescherming, daarna begon een openbaar onderzoek waarbij mensen bezwaar konden indienen. Maar er waren geen bezwaren, en dus is de beslissing definitief geworden. "Het is een duidelijk dossier", zegt minister Diependaele. "Door de brand is de betekenis van de toren weggevallen, dus het brengt niet veel bij om de toren te herstellen en te behouden als erfgoed. "

Eigenaar?

De opheffing van de bescherming heeft tot gevolg dat de eigenaar nu met de toren kan doen wat hij wil. Hij kan hem zelf heropbouwen, legt de minister uit, of hij kan hem volledig afbreken. Wie de eigenaar is, is nog onduidelijk. Daarover loopt een rechtzaak. Volgens de ene is het een brouwerij, volgens anderen is het de overheid. Zo lang dat niet is uitgeklaard is het ook onduidelijk wie moet opdraaien voor de kosten van de brand.

Andere beschermde schutterstorens

Schutterstorens zijn een bekende traditie in Vlaanderen en dit was de enige bekende, aldus Diependaele. "We zijn op andere plaatsen gaan zoeken of er nog bestonden, en we bekijken nu of die voldoende erfgoedwaarde hebben om ze te beschermen." Er is een 'kandidaat-toren' in Ronse, maar ook een in Leuven. 

Meest gelezen