Als gevaccineerde toch positief getest: 11 dagen lang rood scherm bij scannen coronacertificaat

Wie volledig gevaccineerd is, maar besmet is met het coronavirus, zal vanaf nu 11 dagen lang een rood scherm krijgen bij het inscannen van de QR-code in de CovidSafeBE-app. Ook als je de QR-code op papier laat scannen krijg je rood. Dat betekent bijvoorbeeld dat je niet meer naar evenementen kan die een groen Covid Safe Ticket vereisen.

Tot voor kort kreeg wie volledig gevaccineerd was, altijd een groen scherm bij het inscannen van zijn coronacertificaat. Ook wie ondertussen positief getest had op het coronavirus, bleef een groen scherm krijgen. Hoewel mensen die volledig gevaccineerd zijn en positief testen op het coronavirus 11 dagen in isolatie moeten, maakten sommigen toch misbruik van het groene certificaat om naar evenementen te gaan of op reis te vertrekken. 

Dat is nu niet langer mogelijk. Als de QR-code van de volledige vaccinatie wordt ingescand, op de app of op papier, zal er een rood scherm verschijnen als je de voorbije 11 dagen een PCR-test of snelle antigeentest ondergaan hebt met een positief testresultaat. 

Als je in de app zelf wil checken of je toegang hebt tot een evenement, zal er wel nog een groen scherm te zien zijn. Maar daaronder staat een waarschuwing dat er bij het scannen van het certificaat toch een rood scherm zal worden getoond als je de voorbije 11 dagen een PCR-test of snelle antigeentest hebt ondergaan met een positief resultaat. 

Omwille van privacyredenen en gegevensbescherming is ervoor gekozen om het rode scherm enkel te geven bij het inscannen van de QR-code en niet in de app zelf. 

"Het gaat maar om een heel klein aantal mensen die dit mogelijk zouden kunnen meemaken", zegt Barbara Van Den Haute van Digitaal Vlaanderen. "Wie besmet is, moet immers 11 dagen in isolatie gaan. Maar wie dan toch een evenement wil binnengaan zonder geldig Covid Safe Ticket zal wel onderschept worden."

Meest gelezen