CHECK - Neen, er zijn geen "acteurs die coronapatiënten spelen" betrapt in Australië

Op sociale media circuleert al weken een bizar verhaal: een Australisch ziekenhuis zou filmpjes verspreid hebben met "acteurs die coronapatiënten spelen". Dat klopt niet, het gaat wel degelijk om echte patiënten. Maar opmerkelijk daarbij: de video die zou moeten bewijzen dat het "acteurs" zijn, is geknipt uit een factcheckreportage van de Australische openbare omroep die net het omgekeerde aantoont.

"Coronapatiënten blijken acteurs!" lezen we op 15 september op Twitter. Daarbij hoort een video van 2 minuten lang, afkomstig van de Australische televisie. Een dokter uit de staat New South Wales zou - zo wordt geclaimd - betrapt zijn op het verspreiden van filmpjes met valse coronapatiënten - gespeeld door acteurs - om de bevolking "angst aan te jagen" of "aan te moedigen tot vaccinatie".

Op Twitter waren heel wat berichten te lezen met de onjuiste beschuldiging over "acteurs" die zouden coronapatiënten spelen. Bron: Twitter.

Het bericht kwam van De Blauwe Tijger, een ultraconservatieve Nederlandse uitgeverij die in een recent rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid bestempeld wordt als "een doorgeefluik van anti-overheidspropaganda, nepnieuws en complottheorieën".

Ook heel wat andere mensen op sociale media waren overtuigd dat er iets onfris aan de hand was. "In Australië worden acteurs ingezet om het volk te misleiden", schreef een andere twitteraar die de video deelde. "Eén grote poppenkast!", klonk het elders. 

Maar dat klopt helemaal niet. Het gaat wel degelijk om echte coronapatiënten. Hoe is dit broodjeaapverhaal verspreid geraakt?

Geruchten

De betwiste filmpjes waren getuigenissen van drie gehospitaliseerde coronapatiënten in het Concord Hospital in Sydney. Hun verhalen kregen eind augustus ook ruime media-aandacht in Australië, bijvoorbeeld op nieuwszender 9News.

(Lees verder onder de tweet met het filmpje.)

Op sociale media begonnen vervolgens geruchten te circuleren over deze getuigenissen. Sommigen beweerden dat ze op gespecialiseerde websites acteurs hadden geïdentificeerd die hier een rolletje speelden. Een filmpje van een TikToker, die het ziekenhuis in Sydney opbelde om te vragen naar een van de patiënten, werd 800.000 keer bekeken.

Factcheckprogramma

Maar hoe zit het met die video van twee minuten die De Blauwe Tijger deelde op Twitter, en die zou aantonen dat het om "acteurs" gaat? Die beelden zijn echt, en wel degelijk uitgezonden op de Australische televisie, maar het gaat slechts om een deel van een video die dubbel zo lang is. En cruciaal: in de tweede helft wordt net aangetoond dat de gefilmde coronapatiënten helemaal géén acteurs zijn

Het fragment komt uit een uitzending van het programma Media Watch op 6 september 2021. Media Watch is een nieuwsprogramma op de Australische openbare omroep ABC. Het focust zich onder andere op "het blootleggen van verkeerde voorstellingen van zaken en manipulatie".

De twee minuten video zijn dus het eerste deel van een factcheckreportage, die is afgeknipt net voordat bewezen wordt dat alles wat je voordien zag geen onzin was. De factcheck werd gemaakt omdat er zoveel geruchten circuleerden, maar werd dus nadien zélf opnieuw misbruikt om "fake news" te verspreiden.

Ook het ministerie van Gezondheid voor de Australische staat New South Wales deelde de reportage van Media Watch op sociale media. Je kan de integrale factcheck hieronder bekijken.

Conclusie

  • Coronapatiënten in filmpjes komen uit Australisch factcheckprogramma Media Watch
  • Het gaat om een fragment uit een veel langere uitzending. 
  • Op het einde wordt duidelijk dat het géén acteurs zijn.
  • We beoordelen de stelling dat deze patiënten acteurs zijn dan ook als niet waar.
Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.
 
Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be.

Meest gelezen