Bakkerij uit Putte pronkt met nieuw streekproduct, Putse Janhagel: "Geheim recept 50 jaar geleden gekregen" 

Antwerpen heeft er een nieuw streekproduct bij: Putse janhagel. Dat is een koekje dat sterk lijkt op speculaas, alleen met andere kruiden. Zo zit er bijvoorbeeld nootmuskaat in. Janhagel is populair in Nederland, maar ook in Putte, bij Stabroek, wordt het veel gegegeten. De Putse janhagel wordt gemaakt bij Bakkerij De Schutter en zij kregen 50 jaar geleden het geheime recept in handen. "We zijn heel trots om als enige in de streek de Putse Janhagel nog te bakken", vertelt Greg De Schutter aan Radio 2 Antwerpen.

Bakkerij De Schutter uit Putte bakt al meer dan 50 jaar lang Janhagel. De vorm van hun Putse Janhagel is traditioneel rechthoekig, ongeveer 3 centimeter breed op 6 centimer lang. Het recept wijkt af van het Nederlandse recept, waar citroenrasp aan het deeg wordt toegevoegd en de koekjes bovenaan worden afgewerkt met amandelen en suiker. De Belgische variant is soberder met een knobbelige bovenzijde en smaakt uitgesproken naar muskaatnoot.

Op de Putse kermis heeft een dronken Nederlander het geheime recept aan ons verklapt 

Greg De Schutter

"Hoe we aan het recept zijn gekomen, is een grappig verhaal", vertelt bakker Greg De Schutter. "De bakker van Bakkerij Jacobs, onze voorganger, was op de Putse kermis een Nederlander tegengekomen die hem dronken het geheime recept verklapte. Vandaag de dag moet alles transparant zijn en moeten de ingrediënten op de verpakking staan. De mythe is daarom verdwenen, maar de verhoudingen van het recept zijn nog niet gekend, zoals bij vele recepten."

Nu wordt het koekje dus ook erkend als een streekproduct,  samen met 4 andere Vlaamse traditionele producten. Het gaat om nog een andere speculaasvariant, taart en paté. Dat heeft het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarkering (VLAM) bekendgemaakt. "Het is een mooie bekroning van vele jaren inspanning. We zijn dan ook heel trots om als enige in de streek de Putse Janhagel nog te bakken", zegt De Schutter.  

Putte Kermis

De Janhagel is vooral bekend in Putte, bij Stabroek. "We verkopen heel veel koekjes tijdens Putte Kermis in oktober en natuurlijk ook met de koekloting, die de eerste zondag na Putte Kermis wordt georganiseerd om de feestweek af te sluiten. Tijdens de Putse kermis alleen al verkopen we zo'n 5.000 zakjes Putse Janhagel."

Meest gelezen