Ook bevoorradingsproblemen in  bouwsector in Limburg: "6 op 10 bouwprojecten vertraagd" 

Zes op de tien bouwprojecten lopen vertraging op door bevoorradingsproblemen, ook in Limburg. Dat blijkt uit een rondvraag van de Confederatie Bouw. De meeste bouwbedrijven moeten gemiddeld twee weken langer wachten op bouwmaterialen dan vroeger, één op drie moet zelfs meer dan vier weken wachten.

Naast de bevoorradingsproblemen heeft de bouwsector ook te maken met grote prijsstijgingen voor materialen, waardoor bouwbedrijven vaker met dagprijzen werken of herzieningscontracten. “Dat is om prijsverschillen op een juiste en correcte manier te kunnen opvangen, en om het leefbaar te houden voor bouwbedrijven.”, zegt Chris Slaets van Confederatie Bouw Limburg. “Het is bijna niet mogelijk hen vandaag te vragen om een prijsofferte in te dienen die pas over drie maanden uitgevoerd wordt. En die prijs fluctueert vandaag de dag zo snel, dat je zelfs niet meer kan spreken van een break-even. Men moet dus noodgedwongen met prijsvoorzieningen werken of met een dagprijs.”

Je kan niet alles gaan doorrekenen aan de klant

Chris Slaets, Confederatie Bouw Limburg

"Je kan niet alles gaan doorrekenen aan de klant, dus wij roepen op om in overleg te gaan met de opdrachtgever om de kosten maar ook de baten evenredig te verdelen", gaat Slaets verder. "Dat neemt niet weg dat heel wat van die kosten zullen blijven liggen bij onze aannemers. Het bouwvolume vandaag is meer dan voldoende, maar dit is toch een domper in deze uitzonderlijke tijden in de bouwsector."

De bouwsector wil dat de federale regering die prijsstijgingen erkent als uitzonderlijke omstandigheden, zodat de aannemer niet alle financiële risico's alleen moet dragen.    

Meest gelezen