Braziliaanse president Bolsonaro mag New Yorkse restaurants niet binnen zonder vaccin en eet dan maar pizza op straat

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is net als andere wereldleiders in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. 's Avonds een goed restaurant opzoeken, het zal geen wereldleider vreemd zijn. Maar Bolsonaro en zijn ministers kozen voor pizza op straat. Of konden niet anders.

De Braziliaanse minister van Toerisme Gilson Machado Neto plaatste een opvallende foto op zijn Instagramprofiel: de Braziliaanse president Bolsonaro en enkele ministers en andere hoge functionarissen poseren met een stuk pizza op een voetpad in New York.

"Pizza en Coca Cola", schreef de minister erbij. "Luxueus diner in New York", tweette een andere minister.

Een poging om een volks imago te versterken? In plaats van vele andere wereldleiders en andere hoogwaardigheidsbekleders die met veel plezier voor een sterrenrestaurant kiezen? Het kan, maar veel  waarschijnlijker is dat het door de coronaregels in New York komt. Wie er in een restaurant wil eten, moet namelijk kunnen aantonen minstens één keer gevaccineerd te zijn. En Bolsonaro is dat niet.

Of Bolsonaro en zijn entourage een poging gedaan hebben om toch een restaurant binnen te raken maar overal nul op het rekest kregen of wisten dat ze nergens binnen zouden raken en meteen beslisten om voor pizza uit het vuistje te gaan, is niet echt duidelijk. De burgemeester van New York, Bill de Blasio, had de wereldleiders - en Bolsonaro in het bijzonder - wel gewaarschuwd zich te laten vaccineren. "Als je niet gevaccineerd wil zijn, kom dan niet", was zijn advies.

In het gebouw van de Verenigde Naties kan Bolsonaro hoe dan ook binnen. Aanvankelijk had de stad New York aan de voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties laten weten dat iedereen in de zaal waar de toespraken worden gehouden, gevaccineerd moet zijn, omdat het om een congrescentrum gaat. De voorzitter steunde dat, maar keerde nadien zijn kar en zei dat een vaccinbewijs niet nodig was en dat een systeem van "op erewoord" zou gelden.

Laatste Braziliaan

Dat Bolsonaro nog niet gevaccineerd is, is overigens niet zo verwonderlijk. De president heeft de ernst van de coronapandemie van in het begin geminimaliseerd. In eigen land krijgt hij bakken kritiek voor de manier waarop zijn regering de pandemie aanpakt. Brazilië is een van de zwaarst getroffen landen ter wereld, met tot nog toe meer dan 590.000 doden en meer dan 21 miljoen besmettingen.

Bolsonaro zelf heeft al gezegd dat hij de laatste Braziliaan zou zijn die een vaccin zou krijgen. Hij schept er graag mee op dat zijn immuunsysteem sterk genoeg is en wel bestand is tegen covid. De president liep al eens covid op en herstelde toen vrij snel.

Wie is Jair Bolsonaro? Een portretje in 1 minuut:

Videospeler inladen...

Meest gelezen