Bromgeluid in Lanaken terug van nooit weggeweest: "Met ramen dicht 's nachts nog steeds hoorbaar"

Het mysterieuze bromgeluid in Lanaken beroert opnieuw de gemoederen. Een bewoonster meldt dat het geluid nog steeds bijna dagelijks en zeer luid te horen is, terwijl het gemeentebestuur vorig jaar maatregelen beloofde. Sinds de zomer van 2020 is ook duidelijk waar het bewuste geluid vandaan komt. 

In augustus 2020 schreef Radio 2 Limburg dat het intussen bekende geluid, dat Lanaken en omstreken al jaren in de ban hield, eindelijk verklaard was. Het geluid zou voortvloeien uit 14 verschillende bronnen, voornamelijk bedrijven. In november beloofde het gemeentebestuur maatregelen. Zo zouden al zeker drie bedrijven hun werking op korte termijn aanpassen en kwamen er ook maatregelen op lange termijn.

Luisteraar Inge (dit is een schuilnaam, de Lanaakse blijft liever anoniem) meldt dinsdag aan Radio 2 Limburg dat het bromgeluid eigenlijk nooit is weggeweest. "Afgelopen zomer was het heel erg", getuigt ze. "Het geluid is sinds vorig jaar wel minder fel, maar nog steeds zeer hoorbaar. Op mooie zomeravonden moeten wij onze ramen sluiten, en zelfs dan horen we het 's nachts nog steeds in onze slaapkamer. We horen het tot vijf dagen per week. Soms is het in plaats van een constant geluid ook iets met een ritme in, wat nog vervelender is."

Beluister hier de getuigenis van luisteraar Inge:

Het probleem leeft ook bij mensen in de Lanaakse deelgemeenten en het geluid was al hoorbaar tot in Maastricht

Inge (schuilnaam)

Schepen van Leefmilieu Christel Gorissen (sp.a - GROEN) reageert op de klacht. "Uiteraard zijn de gemakkelijkste en minder ingrijpende maatregelen eerst genomen. Andere maatregelen worden pas uitgevoerd als we het effect van die eersten zien", legt Gorissen uit. "In juni was er een eerste overleg en daaruit bleek dat het geluid al veel minder fel was." De schepen vraagt om verdere overlast te blijven melden. "We willen nota nemen van wanneer de overlast plaatsvond, zodat we heel kort op de bal kunnen spelen met ons halfjaarlijks overleg."

Inge, die ook al bij de gemeente melding maakte van de bromgeluiden, heeft begrip voor het feit dat bepaalde maatregelen niet gerealiseerd kunnen worden in één jaar tijd. "Zo kwam er ook een geluidsmuur rond het centrum van Lanaken, en we beseffen dat dat niet meteen afgewerkt raakt, maar wij wonen buiten het centrum en hebben evengoed last van dat geluid. We merken daarnaast ook dat het probleem leeft bij mensen in de Lanaakse deelgemeenten, zoals Gellik en Veldwezelt, en dat het geluid al eens hoorbaar was tot in Maastricht."

Meest gelezen