Nicolas Maeterlinck

Houden fietsers genoeg rekening met voetgangers? "Smalle ruimte die we moeten delen creëert conflict", zegt Fietsersbond

Filmjournalist Robin Broos schrijft in een column in De Standaard dat hij als voetganger vooral van fietsers schrik heeft. Hij noemt fietsers dan ook "de nieuwe automobilisten" wat tot een kleine rel leidde in zijn inbox en op sociale media. Vooral fietsers voelden zich aangesproken. "Het klopt nochtans wat hij zegt", reageert de Fietsersbond. "We moeten meer rekening houden met voetgangers en met elkaar."

De column "Fietsers zijn de nieuwe automobilisten" van filmjournalist Robin Broos in De Standaard heeft heel wat onvrede veroorzaakt. "Ik heb schrik om aangereden te worden door fietsers die zich gedragen alsof ze niet de zwakke, maar de sterke weggebruiker zijn", legt Broos uit in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Ik voel me als voetganger de allerzwakste weggebruiker."

"Als we aan verkeersagressie denken, denken we vooral aan automobilisten, maar als voetganger ervaar ik dat niet zo", zegt Broos:

Broos legt uit dat hij in Leuven woont waar een groot stuk van de stad zone 30 is. "Als ik ergens wil oversteken weet ik dat een automobilist tijd genoeg gaat hebben om af te remmen, maar een fietser gaat dat niet doen. Er is een gebrek aan hoffelijkheid."

Broos benadrukt dat hij niet alle fietsers over een kam wil scheren en dat ze ook vaak slachtoffer zijn in het verkeer, "maar dat wil niet zeggen dat ze geen rekening hoeven te houden met anderen".

Koning Voetganger en Kroonprins Fiets

De boodschap van Broos schoot in het verkeerde keelgat van veel fietsers, maar kan desondanks op veel begrip rekenen van de Fietsersbond. "Het klopt wat hij zegt", zegt Wies Callens van de Fietsersbond in "De wereld vandaag". "We moeten meer rekening houden met elkaar."

Meer hoffelijkheid zou volgens Callens al veel helpen, al worden fietsers en voetgangers door de indeling van onze publieke ruimte in conflict gedwongen. "We moeten het samen doen met smalle fiets- en voetpaden. Alles komt samen op een klein stukje restruimte en zo wordt conflict gecreëerd."

We moeten de actieve weggebruiker zoveel mogelijk plaats geven in de publieke ruimte

Volgens de Fietsersbond moet de aandacht in de publieke ruimte dan ook verschuiven naar de voetganger. "Koning Voetganger en Kroonprins Fiets, zo je wil. Of je nu fietser, automobilist of treinpassagier bent, je bent op een bepaald moment ook gewoon voetganger", zegt Callens.

"We moeten de actieve weggebruiker zoveel mogelijk plaats geven volgens het STOP-principe: eerst stappers, dan trappers, dan het openbaar vervoer en op de laatste plaats het private vervoer", gaat Callens voort. "Zodat fietsers en voetgangers zonder conflict kunnen omgaan met elkaar."

Meest gelezen