Burgemeester van Houthalen-Helchteren gehackt: "Alain Yzermans heeft een bestand met u gedeeld"

Alain Yzermans (Vooruit), burgemeester van Houthalen-Helchteren, is gehackt.  Vanmorgen hebben heel wat van zijn contacten een mail met een bijlage gekregen, die door een hacker verstuurd werd. 

In heel wat inboxen, ook die van de redactie van Radio 2 Limburg, kwam er vanochtend een mail van de burgemeester van Houthalen-Helchteren binnen. Daarin deelde de burgemeester zogezegd een bestand: 

De mail was niet door de burgemeester zelf verstuurd: zijn mailbox bleek gehackt te zijn. "Er zijn heel veel, wel honderden of duizenden mails verstuurd geweest naar mijn contacten", zegt Alain Yzermans. "Ik heb vanmorgen dan ook heel wat berichtjes gekregen van mensen die mij waarschuwden dat ik gehackt ben", lacht hij. Ondertussen heeft de ICT-dienst de fout hersteld en is er een nieuwe mail verstuurd, om mensen te waarschuwen dat ze de bijlage niet mogen openen. Wie de bijlage toch geopend heeft, moet onmiddellijk zijn wachtwoord wijzigen, zodat de hackers niet ook die mailbox kunnen misbruiken. 

Geen mails meer

De hacker had er ook voor gezorgd dat de burgemeester geen mails meer leek te krijgen. "Dat was wel grappig: blijkbaar gingen mijn binnenkomende mails meteen naar mijn prullenmand. Waardoor ik geen enkele mail meer leek te krijgen." Maar ook dat is verholpen door de ICT-dienst. "Gelukkig maar, want ik ben eigenlijk een digitale analfabeet", lacht Yzermans. "Ik ben er wel de hele voormiddag mee bezig geweest!" Intussen werkt zijn mailbox opnieuw, want hij heeft al 700 mails gekregen. 

Meest gelezen