AFP or licensors

Canadese premier Justin Trudeau wint verkiezingen, maar haalt niet de verhoopte absolute meerderheid

In Canada heeft de Liberale Partij van premier Justin Trudeau de parlementsverkiezingen gewonnen. Maar een absolute meerderheid voor de liberalen lijkt wel onwaarschijnlijk. Met dat doel had Trudeau deze vervroegde verkiezingen uitgeschreven. De stemmen worden nog volop geteld, op volledige resultaten zal het nog even wachten zijn.

Trudeau leidde voordien ook al een minderheidsregering, nadat hij in 2019 zijn meerderheid had verloren. Daardoor was hij aangewezen op de steun van oppositiepartijen om onderdelen van zijn beleid door het parlement goedgekeurd te krijgen.

De nieuwe (vervroegde) verkiezingen hebben die situatie dus niet kunnen verhelpen. Trudeau had gegokt dat hij met het uitschrijven van vervroegde verkiezingen een meerderheidsregering had kunnen vormen. Maar het lijkt erop dat het opnieuw een minderheidsregering zal worden en Trudeau opnieuw op de steun van de linkse Nieuwe Democraten zal rekenen in het parlement.

Oppositie

De belangrijkste oppositiepartij worden de Conservatieven, die Erin O'Toole naar voren hadden geschoven als kandidaat-eerste minister. De Conservatieve Partij laat de separatistische Bloc Québécois, de sociaaldemocraten en de Nieuwe Democraten ver achter zich. De groenen stranden op niet meer dan twee zetels.

Tijdens de campagne was de rechtse O'Toole een flink stuk naar het centrum opgeschoven. Op het vlak van klimaatverandering, de wapenwetgeving en begrotingsorthodoxie had hij de standpunten van zijn rechtse achterban losgelaten, wat hem op veel kritiek kwam te staan.

"Een betere toekomst"

In zijn overwinningstoespraak belooft Trudeau het land een betere toekomst, zodra het uit de pandemie is. Hij wil dat realiseren met het bestrijden van de klimaatcrisis, een goedkopere kinderopvang en een betaalbaar huisvestingsbeleid.

De 49-jarige Justin Trudeau rekent zichzelf tot het progressieve kamp binnen de Liberale Partij. Hij is de zoon van de vroegere, legendarische premier Pierre Trudeau, en leidt Canada sinds 2015.

Een gelukkige Justin Trudeau kan de overwinning claimen in deze vervroegde Canadese verkiezingen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen