Vooruit-voorzitter Conner Rousseau wil ministerraad over klimaat: "Tijd om 3 versnellingen hoger te schakelen"

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau roept premier Alexander De Croo (Open VLD) op om een thematische ministerraad over de aanpak van de klimaatcrisis te organiseren. "Het is tijd om niet 1 of 2, maar 3 versnellingen hoger te schakelen in ons klimaatbeleid. Als we vandaag niet investeren zullen mijn generatie en de volgende generaties daar morgen de rekening voor betalen", zegt Rousseau.

Met de thematische ministerraad wil Vooruit antwoorden op de vraag hoe België de Europese norm zal halen om tegen 2030 de uitstoot van C02 met 26 miljoen ton te verminderen. Tegelijk benadrukt Rousseau in "De ochtend" (Radio 1) dat het klimaatbeleid "sociaal rechtvaardig of niet zal zijn". De kosten moeten met andere woorden eerlijk verdeeld worden, zodat iedereen mee kan.

Rousseau kijkt daarvoor bijvoorbeeld naar het Europese emissiehandelssysteem: "Nu betalen Europese bedrijven taksen om te mogen uitstoten, maar ze krijgen dat geld zonder veel voorwaarden terug via Vlaamse subsidies. We zouden dat geld beter herverdelen en gebruiken om gezinnen te helpen de energiefactuur te betalen", zegt de Vooruit-voorzitter.

Investeren in het spoor voor minder files

Conner Rousseau (Vooruit)

Maar ook de overheid moet het goede voorbeeld tonen. "Overheidssubsidies voor fossiele brandstoffen moeten worden stopgezet. Tegelijk moet de overheid investeren in zon- en windenergie. Overal waar de overheid kan (op parkings, daken en terreinen), moet ze investeren in manieren om hernieuwbare energie op te wekken." 

Ook investeren in de spoorwegen plaatst Vooruit op de agenda: "Uit een studie van consultancybureau Deloitte blijkt dat iedere euro die je investeert  in het spoor 3 euro opbrengt voor de Belgische economie. Investeren in het spoor voor minder files, minder uitstoot en meer tijd om thuis te zijn en meer economische groei", besluit Rousseau.

Herbeluister hier het gesprek met Conner Rousseau in "De ochtend":

Meest gelezen