Dit is Zennah: de eerste Belgische zedenhond die sporen van sperma kan lokaliseren

De federale politie heeft er een nieuwe collega bij. Zedenhond Zennah, een Mechelse herder, is vanmorgen officieel voorgesteld door de directie hondensteun. Ze kan spermasporen lokaliseren en zo de politie helpen bij onderzoeken naar bijvoorbeeld verkrachting of exhibitionisme. De bedoeling is om meer daders te kunnen identificeren, vervolgen en bestraffen. 

“Stel, een slachtoffer doet aangifte van een verkrachting in een veldweg door een onbekende man en kan de plaats van de feiten niet precies aanduiden. In zo’n geval biedt de zedenhond steun”, zo begint de federale politie. “Zennah kan het hele grasveld afspeuren en de exacte plaats van het sperma lokaliseren. Het lab zal de sporen veiligstellen en misschien kan door DNA-analyse later de dader geïdentificeerd worden”, aldus de politie. 

Elk jaar worden er in ons land meer dan 4.000 zedenfeiten aangegeven bij de politie

Federale politie

Vanmorgen demonstreerde Zennah hoe snel ze amper 0.1 milliliter sperma in de koffer van een auto en in het gras kan opsporen:

Videospeler inladen...

Elk jaar worden er in ons land meer dan 4.000 zedenfeiten aangegeven bij de politie. Bij één op de drie is de dader in het begin onbekend. “Biologische sporen zoals sperma zijn uitermate belangrijk om zo’n dader te kunnen identificeren. Wanneer niet meteen duidelijk is of er sporen zijn en waar die zich bevinden, kan de zedenhond ingezet worden als aanvulling van de middelen die het lab van de technische en wetenschappelijke politie ter beschikking heeft.”  

Zennah toont op een zeer precieze manier aan waar het spoor is dat je zoekt

Rony Vandaele - Directeur hondensteun federale politie

"De meerwaarde van de hond is vooral in buitenomgeving omdat het daar moeilijker is voor het lab om te werken met fluorescerend materiaal omdat ook elk biologisch spoor oplicht. Dat kunnen zelfs slakkensporen zijn die oplichten. Dat kan eender wat zijn. De meerwaarde van Zennah is dat zij eigenlijk op een zeer precieze manier aantoont waar het spoor is dat je zoekt", dat vertelt de directeur hondensteun Rony Vandaele.

De inzet van zedenhonden leverde al resultaat op in het buitenland

Zennah verhuisde begin dit jaar van Nederland naar ons land. Ze werd geschonken door de Nederlandse politie die al meer dan zes jaar zedenhonden inschakelt. Bij de Noorderburen is het team van zedenhonden intussen uitgebreid naar 8. “De laatste twee jaar werden er 38 positieve aanduidingen op 181 interventies genoteerd”, zegt de politie. 

Intussen is Zennah volledig opgeleid door haar Belgische begeleider. Vanaf nu wordt ze ook operationeel ingezet. “Haar prestaties zullen doorlopend geëvalueerd worden en indien nodig wordt het project meteen bijgestuurd”, aldus Simon Sterken, de begeleider van Zennah. Een tweede hond, Nala, is nu ook aan de zedenopleiding begonnen. 

Meest gelezen