stad Gent

Gents woonzorgcentrum pakt uit met speciale fietsroutes voor mensen met dementie

Woonzorgcentrum De Vijvers in Gent pakt vandaag uit met speciale fietsroutes voor personen met dementie. Het stelt ook verschillende soorten fietsen ter beschikking waarmee familieleden of vrienden iemand met dementie kunnen meenemen voor een fietstocht. Paralympiër Griet Hoet rijdt één van de routes in. "Ik steun het initiatief graag in de hoop dat er zo nog meer komen om mensen te helpen."

Het woonzorgcentrum in deelgemeente Gentbrugge heeft 6 routes uitgestippeld, speciaal voor mensen met dementie. Op de tochten zijn dementievriendelijke bezienswaardigheden. Familieleden of vrienden kunnen hen meenemen en kiezen voor een korte of lange rit. Dat kan op verschillende soorten fietsen: een tandem, duofiets of rolstoelfiets. Er is zelfs ook een riksja om in vervoerd te worden. De fiets en een kaart ontlenen, zijn gratis. 

Griet Hoet rijdt in

De Gentse paralympiër Griet Hoet fietst één van de routes in. Hoet won met haar fietspartner Anneleen Monsieur brons op de Olympische Spelen in Tokio. Ze vindt het belangrijk om het project te steunen: "Ik heb zelf een beperking. Als mensen met mij gaan fietsen, dan zorgt dat ervoor dat ik in beweging blijf. Ik denk dat dementerenden ook dat probleem hebben, dat ze anders niet meer buitenkomen, dat ze een stuk sport missen. En ik denk dat sport net gezond maakt." Volgens Griet Hoet zijn er al wel wandelroutes voor mensen met dementie, maar zijn de fietstrajecten iets nieuw. "Hopelijk is dit hier het begin van meer gelijkaardige fietsintiatieven", besluit ze.

Meer info over de dementievriendelijke fietsroutes vind je op stadgent.be

Meest gelezen